2024. április 26. - Ervin

I. Budapesti Építészeti Filmnapok

Az I. Budapesti Építészeti Filmnapok keretében 12 mozgókép megtekintésére invitálják az érdeklődőket a budapesti Kortárs Építészeti Központba (KÉK) péntektől vasárnapig - mondta Polyák Levente, a KÉK munkatársa a rendezvény nyitónapján az MTI-nek.
2008. október 10. péntek 17:15 - Hírextra
Pénteken este újabb épületeket és azok építészeit bemutató filmeket láthat a közönség. A vetítés Christoph Schaub & Michael Schindhelm Madárfészek - Herzog és De Meuron Kínában című dokumentumfilmjével indul, amely a bázeli sztárépítészek, Herzog és DeMeuron beszámolóján keresztül tárja az érdeklődők szeme elé a 2008-as pekingi olimpia Nemzeti Stadionjának épülését, valamint azt, hogy a kínai kultúra miként befolyásolja az építészeti munkát.

Eva Weber filmje, a Daruk városa az égbe kalauzolja a nézőket, hogy onnan a daruvezetők szemén keresztül láthassák a londoni építkezések világát. Mirjam Von Arx Az Uborka építése című látványos dokumentumfilmje a londoni pénzügyi központ, a City egyik híres modern épületét, Norman Foster üveg-acél tornyát mutatja be, amelynek formája vitákat okozott, letörölhetetlenül ráragasztva az "erotikus uborka" becenevet.

A második nap mozgóképei a modern építészettel és annak mai megítélésével foglalkoznak. Szombaton délután Marian Engel Élet a jövő városában című alkotásával indul a vetítés; a film bemutatja a második világháború utáni első, Berlinben 1957-ben rendezett Nemzetközi Építészeti Kiállítás eredeti képeit és a berlini negyed lakóival 50 évvel később készült interjúkat is.

Látható lesz többek között Madzin Attila A Bauhaustól a Szentföldig: Építészeti film Molnár Farkasról című alkotása, amelyben a magyarországi modern mozgalom vezetőjének szakmai és emberi drámája bontakozik ki. A Koolhaas háziélet, Ila Beka és Louise Lemoine filmje a kortárs építészet egyik mesterművéről, Rem Koolhaas bordeaux-i házáról, a Sok szó a modernre című film az Európa szerte épülő új városokról és az afrikai modernizmusról, Beatrice Gibson alkotása, a Szükséges zene című sci-fi egy New York-i modernista lakótelepről szól.

A vasárnapi program a tájak átalakulását helyezi a középpontba. Gregory Greene filmje, A szuburbia vége és Mike Mills alkotása, A biztonság építészete a külvárosok átalakulását, válságát mutatja be. Jord den Hollander dokumentumfilmje a Rajna 2007-es állapotába avatja be a nézőket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását