2024. április 17. - Rudolf

Hollywoodi Sztárok is sétáltak a Lánchídon, szembe az emlőrákkal

Két hollywoodi sztár is részt vett a mellrák ellen küzdő Egészség Hídja Összefogás Egyesület hagyományos hídsétáján vasárnap este.
2008. október 5. vasárnap 22:13 - Hírextra
ran Drescher, akit a magyar tévénézők a Dadus című amerikai komédiából ismerhetnek és A. J. Buckley, a New York-i helyszínelők sztárja is átsétált a rózsaszínűre kivilágított Lánchídon vasárnap este.

Fran Drescher az amerikai kormány mellrákellenes kampányának jószolgálati követeként látogatott Magyarországra. A színésznő az MTI-nek elmondta: európai körúton van. Több országban tart előadásokat és vesz részt mellrákellenes kampányokon. "Én is gyógyult rákbeteg vagyok. Próbálom rávenni a nőket, hogy figyeljenek oda a testükre és menjenek el szűrésre" - tette hozzá Fran Drescher.

A Magyar Tudományos Akadémia épülete előtt nyolc órára hatalmas tömeg gyűlt össze. A színpadon népszerű énekesek adtak elő egy-egy dalt, fellépett többek között Keresztes Ildikó és Csézy, majd Körtvélyes Éva, az Egészség Hídja Összefogás elnöke bemutatta a mellrákellenes kampány neves résztvevőit. Rövid beszédet mondott Dobrev Klára, a miniszterelnök felesége, az összefogás fővédnöke, Rogán Antal, az V. kerület polgármestere. Színpadra lépett még Oroszlán Szonja és Dobó Kata színművésznő, az összefogás arca és más neves közéleti személyiségek, támogatók is.

A jelenlévők ezután a Magyar Légierő Zenekar felvezetésével elindultak a sétára, amelyhez csatlakozott Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is, de nem a felesége mellett, hanem mögötte, jócskán lemaradva sétált a tömegben.

Október világszerte a mellrák elleni küzdelem hónapja, amelynek hagyományos jelképe Magyarországon a Lánchídi séta és a Rózsaszín Egészségnap, amelyet az Egészség Hídja Összefogás Egyesület hetedik alkalommal rendezett meg.

Idén a Roosevelt téren, a Lánchíd pesti hídfőjénél a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) előtt és a környező utcákban délelőtt tíz órától egészségügyi és szórakoztató programok várták a családokat és az érdeklődőket. Az egész napos program keretében ingyenes szűrővizsgálatokon lehetett részt venni, illetve véradásra is lehetőség nyílt. A fiatalokat gyermekkoncert és játszóház, a felnőtteket előadások, könyvvásár, biopiac, teaház és koncert várta. A nap során orvosok személyes tanácsadással segítették az érdeklődőket, illetve digitális mammográf készülék bemutatóra is sor került. Az MTA Székházában délután tudományos konferenciát rendeztek. A jelképes séta után a Zagar együttes koncertje zárta az eseményt.

Körtvélyes Éva az MTI-nek elmondta: szeretnének vidéken is hasonló programokat létrehozni. Novemberben például Szombathelyen kerül sor a Magyar Orvosnőkkel közös rendezvényre.
"Az elmúlt hét év alatt azt értük el, hogy 15 százalékkal csökkent a mellrákban elhunyt nők száma, de nem csökkent a mellrákbetegeké. Azonban a szűréseken résztvevők száma nőtt. 30 százalék fölött volt, amikor elkezdtük, és most 50 százalék körül jár" - tette hozzá Dobrev Klára.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását