2024. március 29. - Auguszta

Világraszóló kutyakiállítás

Néptáncosokkal, a kilenc magyar kutyafajta felvonulásával és ünnepi köszöntőkkel nyílt meg az Európa Kutyakiállítás a Hungexpo G pavilonjában.
2008. október 3. péntek 14:38 - Hírextra
A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete háromnapos rendezvényére csaknem 15 ezer kutyát neveztek, ami az Európa Kutyakiállítások történetében a legnagyobb létszám. A kapcsolódó klubkiállításokon további kilencezer kutyát mutatnak be - közölte Korózs András, az egyesület elnöke.

A megnyitón beszédet mondott Gyenesei István önkormányzati miniszter, Hans Müller, a Nemzetközi Kinológiai Szövetség (Fédération Cynologique Internationale, FCI) elnöke és Verboi Lentulai György, a kiállítás fővédnöke is.

Az első napon a bírálatok is elkezdődnek: terrierek, falka kutyák és vérebek, vizslák és szetterek, valamint agarak közül kerül ki a legszebb baby, kölyök és veterán kutya. A három nap győzteséből a vasárnapi gálán választják ki Európa legszebb ebét.

A kiállításra nevezett kutyák toplistáján a legnépesebb tábora 327 kutyával az amerikai staffordshire terriernek van. Második helyen a dobermannok állnak 273 benevezett ebbel, megelőzve a hagyományos lista- éllovast, a labrador retrievert, amely most a harmadik legnépszerűbb fajtának bizonyult. A negyedik helyen egy nagyon fiatal, mindössze néhány éve elismert fajta, a cane corso áll 232 nevezett kutyával. A Top 10-es listán szerepel még a bulldog, a yorkshire terrier, a szibériai husky, a bullmastiff és a berni pásztorkutya. A legnagyobb nevezési létszámú hazai fajta a magyar vizsla.

A kiállítás a vásárterület csarnokaiban, szabad területén és a Kincsem Parkban is kínál látnivalót az érdeklődőknek. Számos kiállító árulja portékáit. Kapható kutya- és macskaeledel, mintás párna és szőnyeg a kedvenceknek, vannak nyakörvek, ruhák, az utóbbiak az állatoknak és a gazdiknak egyaránt. Még kutyáknak való futópadot is kínál az egyik cég.

A C pavilonban kapott helyet a Nemzetközi Macskakiállítás, díszmadár-, nyúl, tengerimalac- és más kisállat-kiállítás. A programok között számos kutyás bemutató, ügyességi verseny szerepel még. Október 4-én, szombaton lesz az Állatok Világnapja, amikor Állatvédelmi konferenciának is helyet ad a kiállítás. A részletes program elérhető a www.eurodogshow2008.hu című honlapon.
Az Európa Kutyakiállítás 18 éves hagyománnyal rendelkezik. Az elsőt 1990-ben Veronában rendezték, a másodikat Budapesten 1993-ban. Az olaszországi háromezres nevezési létszám után a budapesti 6600 kutya már akkor is igen nagy szenzáció volt. 1996 óta a Nemzetközi Kinológiai Szövetség évente ítéli oda a rendezési jogot pályázat útján valamely országnak.
(FOTÓ)
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását