2024. március 19. - József, Bánk

A Mojszejev Táncegyüttes ismét hazánkban

A tizedik fellépése lesz 1945 óta Magyarországon a Mojszejev Táncegyüttesnek novemberben.Budapesten a Papp László Sportarénában, majd Szegeden, Pécsett és Miskolcon lépnek föl - mondta el az MTI-nek Sallai Sándor, az együttest meghívó Interkoncert képvise
2008. szeptember 25. csütörtök 18:06 - Hírextra
A Mojszejev együttes 6 éve járt utoljára Budapesten, s óriási sikert aratott. Most az arénát úgy rendezik be, hogy a jegyet váltó mind a 4500 néző jól láthasson, s komoly színpadtechnikát építenek fel sok fénnyel és látványelemmel.

Jelena Scserbakova, a legendás, 71 éves együttes igazgatója az MTI-nek adott interjúban elmondta, hogy a két részből, egy-egy órából álló esten az első rész emlékkoncert lesz az alapító, Igor Mojszejev (1906-2007) koreográfus tiszteletére. Látható lesz orosz, kalmük, tatár tánc, a moldáviai szvit és a régi, városi tánc, a quadrille, majd a Partizánok című mű.

Az est második részében a Gogol szövegére (Szent Iván-éj) és Muszorgszkij zenéjére írt, Egy éj a kopár hegyen című egyfelvonásos balettet láthatja a közönség."A klasszikus, népi és groteszk elemekből építkező darab remélhetőleg nemcsak kiváló táncosaival, hanem fantasztikus színészi teljesítményekkel is ámulatba ejti majd a magyar nézőket" - tette hozzá Scserbakova. Az együttes 85 taggal, zenekar nélkül érkezik Budapestre, a táncosok átlagéletkora 24-25 év.

Valamennyi táncnak és táncjátéknak Mojszejev a szerzője. Ő ötvözte először a néptánc és a balett elemeit, egyedülálló műfajt teremtett a szcenikus néptánccal, ezzel professzionális szintre emelte ezt a műfajt. Igazi világpolgár volt: elsőként mutatott be ciklust a világ népeinek táncaiból. Külföldi fellépéseik alkalmából a mester gyűjtötte az adott ország néptáncának bizonyos mozdulatait.
Abban is úttörő volt, hogy a klasszikus orosz zeneszerzők, mint Borogyin, Glinka, vagy Rimszkij-Korszakov muzsikáját fölhasználta a néptánc-koreográfiákhoz. Az igazgató megjegyezte, hogy a mester legszívesebben Budapestre jött, s csak Pest után említette Párizst.

Az együttesalapító, Igor Mojszejev - aki tavaly hunyt el 101 éves korában - szellemében dolgoznak tovább. A mester halála után művészeti testületet hoztak létre, az irányításban pedig azok vesznek részt, akik már 16 éves koruk óta az együttesben dolgoznak.

Az együttest felosztották próbavezető balettmesterek között, mert csak az tudja végigcsinálni ezt a folyamatot, aki maga is végigment ezen a verejtékes úton - tette hozzá Jelena Scserbakova, aki maga is 30 éve az együttes tagja, majd Mojszejev halála után vezetője lett.

Mojszejev az együttes mellé néptánciskolát szervezett 1943-ban, és ez ma is működik. Öt évente vesznek föl 25 lányt és 25 fiút, 12-13 éveseket, belőlük nevelik ki a társulat utánpótlását. A fiatalok klasszikus balettet, orosz néptáncot, gimnasztikát, akrobatikát, színészmesterséget, színház- és balett-történetet tanulnak és hangszeres zenét is - mondta a táncegyüttes igazgatója.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását