2024. március 29. - Auguszta

Táncos siker

Gergye Krisztián táncos-koreográfus nagy sikerrel lépett fel a hét végén megrendezett DancEUnion - Európai Kortárs Táncfesztiválon Londonban, E. Sch. Eroto című előadását vastapssal fogadta a szakmabeliekből és érdeklődőkből álló közönség - tájékoztatta
2008. szeptember 22. hétfő 17:03 - Hírextra
A péntektől vasárnapig tartó táncfesztiválon Gergye Krisztián Egon Schiele festészetét idéző, a jávai táncművészet jellegzetes nyelvezetét használó koreográfiájával hódította meg a londoni Southbank Centre közönségét.

A kulturális központ közleménye szerint az európai kortárs tánc helyzetéről táncosok és szakmabeliek részvételével megtartott vasárnapi kerekasztal-beszélgetésen is kiderült, hogy nem csak a nézők, de a szakmabeliek kedvence is Gergye Krisztián volt.

Takács Ildikó Katalint, a Londoni Magyar Kulturális Központ igazgatóját idézve a közlemény kiemeli: az olyan kezdeményezések, mint a DancEUnion kortárs táncfesztivál, mely 23 ország, az Európai Bizottság brit képviselete és a Southbank Centre közös munkájának eredményeként született, hatalmas lehetőséget jelentenek a magyar művészek számára is.

Az igazgató reményét fejezte ki, hogy Gergye Krisztián jó szereplése elősegíti a kortárs magyar tánc nemzetközi porondra kerülését, és felkelti az érdeklődést olyan hiánypótló, magyar kezdeményezések iránt, mint például a novemberben megrendezésre kerülő DunaPart showcase, amely a mai magyar színház- és táncművészetből ad ízelítőt a szakembereknek - olvasható a tájékoztatóban.

Gergye Krisztián rendező, koreográfus, kortárs táncos, színész 2001 óta készít önálló koreográfiákat, eleinte projekt jelleggel, később állandó alkotótársakkal és saját társulata tagjaival. 2006-tól a Közép-Európa Táncszínházzal közösen hozza létre produkciói egy részét, a 2007/08-as évadban a Bárka Színház társulatának tagja, ahol koreografál és színészként is közreműködik előadásokban.

A Londonban bemutatott E. Sch. Eroto című szóló tánccal 2002-ben elnyerte a VIII. Alternatív Színházi Szemle Legjobb Táncosa díját, pár nappal Londonban érkezése előtt pedig díjat nyert az immár XIV. Alternatív Színházi Szemlén is.

Gergye Krisztián 2008 szeptemberétől a Nemzeti Színház tagja. 2008-ban, a tánc világnapján a Magyar Táncművészek Szövetsége által adományozott, az Évad legjobb alkotója díjat vehette át.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását