2024. április 20. - Tivadar

Víz nélkül nincs élet

Az erős légszennyezettség szárazsághoz vezethet - derítette ki egy nemzetközi kutatócsapat. Az aeroszolok hatásait vizsgálva kimutatták, hogy az autók, erőművek és fűtés által kibocsátott részecskék nagy koncentrációban fékezik a felhőképződést és a légár
2008. szeptember 10. szerda 08:22 - Hírextra
A természetes aeroszolok teszik eredetileg lehetővé a felhőképződést - azok ugyanis úgy keletkeznek, hogy a nedves, meleg levegő felszáll a talajról, majd a magasban a víz az aeroszolok - kondenzációs gócok - körül lecsapódik vagy megfagy. Az ember által kibocsátott aeroszolok hatását eddig különbözőképp értékelték a tudósok - hol azt gondolták, hogy több felhő, és így több csapadék képződik általuk, hol meg ennek az ellenkezőjét.

A német, finn, ír, izraeli, olasz és mexikói kutatókból álló csapatnak most sikerült bebizonyítania, hogy a több aeroszol nem vezet automatikusan több csapadékhoz. Egy bizonyos koncentráció után kevesebb csapadék képződik. A szerzők számításai szerint a maximális csapadékképződés köbcentiméterenként 1200 kondenzációs góc esetében következik be. Az erősen szennyezett városi levegő azonban köbcentiméterenként tízezer ilyen részecskét tartalmaz.

Az aeroszolok sokasága miatt ugyan számtalan vízcsepp keletkezik, de túl kicsik maradnak ahhoz, hogy leessenek. Ehelyett elpárolognak és meleget vonnak el a levegőtől. Ez bénítja a légáramlatokat, ami tovább nehezíti a csapadék keletkezését. A kutatási eredmények most hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a meglévő éghajlati modelleket tovább finomítsák.

Fotó: Oláh Csaba
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását