2024. március 19. - József, Bánk

Ősbemutatóval és országos bemutatóval készülnek az új évadra

Ősbemutató és országos bemutató is szerepel a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata repertoárjában az új színházi évadban.
2008. szeptember 5. péntek 21:12 - Hírextra
"Széles közönségréteghez kell szólnunk előadásainkkal, így évadtervünket is a közönség igénye, a társulat személyi összetétele és az anyagi lehetőségek figyelembe vételével dolgoztuk ki" - mondta az MTI-nek Kövesdy István rendező, a társulat művészeti vezetője.

Elsőként egy mesejátékot visznek színre: a Király István és Király Kinga által magyar népmesék alapján írt műve A szerencse fia címet viseli, a darab rendezője maga a szerző, Király István.

Kövesdy fontosnak tartja a mesejáték újbóli meghonosítását a marosvásárhelyi színpadon, mivel a jövő színházi közönségét nevelik fel azzal, hogy a gyermekeket a színházba szoktatják.

"Sok más meglepetést is tartogatunk a gyermekek számára, például meg akarjuk mutatni nekik, hogyan készül egy előadás, beavatjuk őket a kulisszatitkokba" - mondta a művészeti vezető.

A következő bemutató Ingmar Bergman Dúl, fúl és elnémul című darabja lesz, ezt Kövesdy István viszi színre, majd az év végére tervezik Tamási Áron Hullámzó vőlegény című színművének bemutatóját, Török Viola rendezésében.

A jövő év elejére várható az évad zenei előadása, Müller Péter Szomorú vasárnapja, amelyet Kincses Elemér rendez, ezt követi egy kortárs norvég dráma, John Fosse Valaki jönni fog című darabjának bemutatója, Sorin Militaru rendezésében, majd Závada Pál Bethlen című, Móricz Zsigmond Erdély-trilógiája alapján írt művét mutatják be Kövesdy István rendezésében. Az évad utolsó bemutatója Moliére Scapinje lesz, Keresztes Attila rendezésében.

A társulatvezetésnek további tervei is vannak, így szeretnék feléleszteni a közönségtalálkozók hagyományát, ugyanakkor drámaíró-műhelyt kívánnak létrehozni.

Kövesdy közölte: szeretnék megismertetni a közönséggel egy-egy darab színpadra állítását, szakemberekkel megtárgyalni annak mondanivalóját, időszerűségét, majd az előadások után megbeszélni a produkciókat.
Kövesdy sajnálattal jegyezte meg, hogy nagyon kevés a magyar nyelven alkotó kortárs drámaíró, az írással foglalkozók nem ismerik fel a színházban rejlő lehetőségeket. "Ebben az évadban induló drámaíró-műhelyünkkel éppen ezekre a lehetőségekre kívánjuk felhívni az írók figyelmét, megismertetve őket a színházi szakemberek elvárásaival is" - fűzte hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását