2024. április 25. - Márk

Az M9-es megépítését szorgalmazza a zalai polgári oldal

Az M9-es gyorsforgalmi út mielőbbi megépítését, valamint a 86-os főút zalai településeket elkerülő szakaszainak kivitelezését szorgalmazzák Zala megyében a polgári oldal képviselői - közölte Gyutai Csaba, a Fidesz megyei elnöke, Zalaegerszeg alpolgármeste
2008. augusztus 15. péntek 12:40 - Hírextra
A Fidesz és a KDNP megyei önkormányzati és pártvezetői, valamint polgármesterei - összesen tíz politikus - által aláírt sajtóközleményt ismertetve, Gyutai Csaba elmondta: nem tartják szerencsésnek, de a régió fejlettségi szintje miatt elfogadják, hogy a Dunától keletre nagyobb támogatást kapnak a régiók, azt azonban nem tudják elfogadni, hogy versenyhátrányba kerüljön a Nyugat-Dunántúl.

Örülnek annak, hogy "az M7-es autópálya Orbán-kormány által megkezdett építkezése" befejeződött, de ez nem oldja meg a megye közlekedési gondjait. Ezért javasolják, hogy haladéktalanul kezdődjön meg az M9-es gyorsforgalmi út építésének előkészítése, amelynek kapcsán - a korábbi szocialista kritikákkal és kifogásokkal ellentétben - nincsenek nyomvonalviták.
Gyutai Csaba emlékeztetett arra, hogy a Mercedes magyarországi beruházása kapcsán a kiváló adottságokkal rendelkező Zalaegerszeg azért nem lehetett befutó, mert a jobb logisztikai, közlekedési adottságokkal rendelkező Kecskemét nyert.

Megítélése szerint csak az M9-es felgyorsításával lehetne javítani a hátrányos helyzeten, ezért arra hívják fel a zalai kormánypárti képviselőket, hogy ők is csatlakozzanak az ügyhöz, felülemelkedve a pártszempontokon.

Manninger Jenő, a Zala megyei közgyűlés fideszes elnöke hozzátette: az országos területrendezési tervben szereplő M9-es nyomvonalat elfogadja valamennyi érintett zalai település és parlamenti képviselő. Szükség van ugyanakkor a 86-os főút négysávosítására Zalában is, nem csak a megyétől északra eső régióban.

A megyegyűlés elnöke szerint "az M7-es megépültével Nagykanizsa és térsége bekapcsolódik a nemzetközi vérkeringésbe, de az M1-es és az M7-es között nincs gyorsforgalmi fejlesztés, Zala északi része teljes egészében kimaradhat, ami a befektetések szempontjából hátrányos". Felidézte, hogy a 86-os vasi szakaszai és az M8-as autópálya építése közel van, ezért sem halogatható 2017-ig az M9-es elkészítése, az építkezést legkésőbb 2013-ban el kellene kezdeni.

Az MTI felvetésére, hogy elegendő-e a befektetők vonzásához a jó közlekedési adottság, ami Nagykanizsa térségében már megvalósult, mégsincs látható jele új befektetők megjelenésének, Gyutai Csaba úgy válaszolt: tudomása szerint Nagykanizsán is tárgyalnak befektetőkkel. Zalaegerszeg több tárgyalást is folytat számos "tőzsdei céggel", amelyről üzleti érdekek miatt több információt nem kívánt adni, de hozzátette, hogy hamarosan várható egy tárgyalás lezárása.

Az MTI kérdésére, hogy a Gyöngyös helyett új helyszínt kereső Apollo Tyres gumigyárát fogadná-e a város, Gyutai Csaba kifejtette: már csak a város északi ipari parkjában van hely, de ott mechatronikai cégeket látnának szívesen. Az Apollo pedig nem érdeklődött Zalaegerszegen - fűzte hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását