2024. április 24. - György

MSZP: legyen tananyag az elsősegélynyújtás

Az MSZP azt szeretné, ha tananyag lenne a laikus elsősegélynyújtás, és felülvizsgálnák a súlyponti kórházakat is - erről Havas Szófia, szocialista politikus beszélt szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.
2008. augusztus 6. szerda 11:33 - Hírextra
Havas Szófia azt mondta, hogy az elképzelések szerint már a 2009-2010-es tanévtől oktathatnák az elsősegélynyújtást az iskolákban.

Ehhez azonban - mint mondta - több tárca együttes munkájára van szükség, és a koordinációval, véleménye szerint, meg kell bízni valakit. Elmondta azt is, hogy elsősorban orvosi egyetemi hallgatókra számítanak majd az oktatásban.

A súlyponti kórházakról szólva közölte: felülvizsgálják a kórházi struktúráról szóló 2006. évi törvényt annak érdekében, hogy csak olyan intézmény lehessen súlyponti, ahol valóban megvannak a státusszal járó feltételek.

Havas Szófia megemlítette: jelenleg van olyan kiemelt intézmény, ahol nincs sürgősségi osztály vagy traumatológia, így az adott kórház csak "virtuálisan" súlyponti.

Kérdésre válaszolva közölte: a felülvizsgálat után elképzelhető, hogy a jelenleg 39 ilyen státusszal bíró intézményből kevesebb lesz, de amelyek megmaradnak, vagy bekerülnek ebbe a körbe, magasabb finanszírozással működhetnének.A Fidesz szerint a szocialista politikusok hat év kormányzás után is feltételes módban beszélnek a problémák megoldásáról és folytatódik az ígérgetés.

Puskás Tivadar, a párt szakpolitikusa az MTI-hez eljuttatott szerdai közleményében arról írt, hogy a tüneti kezelés már nem elég, a valódi problémákat kell orvosolni az egészségügyben.

A politikus szerint Havas Szófia a lényegről nem beszélt: nem jelentette be a volumenkorlát visszavonását, nem tett javaslatot az egészségügy egyéb problémáinak megoldására, és nem volt szó a súlyponti kórházak csődközeli állapotának megoldására tett kormányzati intézkedésekről sem.
Az ellenzéki képviselő leszögezte: az utóbbi időben egyre nagyobb gondok vannak az egészségügyben, a betegellátás egyre rosszabb, és ennek nem a terület dolgozói, hanem a 250 milliárd forintos forráskivonás az oka. Véleménye szerint a teljesítmény-volumenkorlát mind erkölcsileg, mind szakmailag elfogadhatatlan, és olyan problémákat okoz az egészségügyben, amelyeket nem lehet tüneti kezeléssel megoldani.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását