2024. április 20. - Tivadar

Elektromos budik és az energia

A pazarlás elleni küzdelem nem ismer határokat Japánban: a legkisebb szeglet sem képez kivételt, így a szaniter felszerelések gyártói is egyre gazdaságosabb elektronikus vécéket hoznak forgalomba.
2008. augusztus 6. szerda 07:15 - Hírextra
A Matsushita háztartási elektronikai cég, amely a Panasonic és a National termékeket forgalmazza, a héten bemutatta legújabb, melegített ülésű vízsugaras vécémodelljeit, amelyek a cég közlése szerint a legkevesebb energiát fogyasztják a világon, legalábbis ebben a kategóriában.

Az új vécék évente alig 77 kilowattóra villamosenergiát zabálnak, ami 44 százalékkal kevesebb, mint az egy évvel korábbi modellé. (Azt, hogy ez milyen forgalom mellett érvényesül, nem közölték.) A meglepő haladás titka abban rejlik, hogy az elmés szerkezetek nem folyamatosan melegítik az ülepek toalett utáni lemosására szolgáló vizet, hanem csak akkor, amikor a használó elhelyezkedik az intelligens ülőkén.

Az ülepmosó elektronikus vécé japán specialitás, és a nyilvános helyek mellett sok magánszemély is felszereli velük lakását - az utóbbiak azonban ritkábban használják őket és a szüntelen vízmelegítés évi szinten hatalmas veszteséggel jár.

A Matsushita jelentős megtakarítást ért el azzal is, hogy jobb anyagokat használt az ülőkék hőelosztásának javítására és a karbantartás egyszerűsítésére.

Az toalettgyárosok újításai új szakaszt nyitnak az elektronikus vécék frontján. Előzőleg az energiafelhasználás korlátozása végett a japán gyárosok főleg az ülepmosáshoz használt víz mennyiségét igyekeztek csökkenteni, többek között szívó hatású áramlással.

A japán nyilvános helyek és otthonok jelentős része alkalmaz ma már elektronikus vécét, mert higiénikusabb és kényelmesebb a klasszikus modelleknél.Más kérdés, hogy az utóbbiaknál áramra nem is nagyon volt szükség.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását