2024. április 25. - Márk

Újra Maléves festéssel repül az egyedülálló repülőgép

Újra Maléves festéssel repülhet e héten a nemzeti légitársaság Li-2-es repülőgépe, amely mára az egyetlen repülőképes gép maradt ebből a típusból - értesült a HavariaPress.
2008. augusztus 5. kedd 17:55 - Hírextra
A veterán utasszállító repülőgép több mint 40 év után repülhet újra a Malév színeiben, a légitársaság és a gépet néhány éve új éltre keltő Goldtimer Alapítvány együttműködése révén. A világon egyedülálló Liszunov-2-es repülőgép régi-új festését sétarepüléssel egybekötve mutatják be e hét pénteken a Budaörsi Repülőtéren. A múltidéző sajtóeseményen részt vesznek a Malév és a Goldtimer Alapítvány vezetői, valamint az a nyugdíjas Malév-pilóta is, aki egykoron repült a típussal. A Li-2-es az amerikai DC-3 szállító repülőgépnek a Szovjetunióban licenc alapján gyártott változata, gyártása a 30-as és 40-es évek fordulóján indult meg a Moszkva melletti 34. sz. Állami Repülőgépgyárban, majd a Cskalov Repülőgépgyárban. Többféle változata is létezett, gyártották katonai szállító funcióra éppúgy, mint a polgári légiközlekedés számára. Az erősebben felfegyverzett változata akár négy darab két és fél mázsás bombát tudott szállítani, kisebb bombákat pedig a törzsben is szállíthattak benne, majd a pilótakabinól dobták ki. Polgári légiközlekedési feladatokra elsősorban a szocialista országok légitársaságai használták. A típusból több mint 6000 darabot gyártottak, Magyarországon jelenleg még öt példány található, de csak egy üzemképes, három múzeumi tárgy, egy pedig szétszerelt állapotban van. Néhány éve még két repülőképes példány létezett a típusból, de az utolsóelőtti néhány éve lezuhant és tönkrement Moszkva közelében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását