2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Tűzbiztos cigaretta

Fellélegezhetnek az ágyban dohányzók az Európai Unió tagállamaiban: jön ugyanis a tűzbiztos cigaretta, ezért nyugodtan el lehet majd aludni.
2008. augusztus 5. kedd 14:12 - Hírextra
A Die Welt című tekintélyes német napilap kedden címoldalán, öles betűkkel számolt be a szenzációról, utalva arra, hogy az Európai Bizottság illetékeseinek sorsformáló találmányáról van szó. Az EU-ban ugyanis mind nagyobb gondokat okoz, hogy a vérbeli dohányosok még lefekvés után, az ágyban is rágyújtanak, csak épp nyomban elalszanak, s gyakran tűz keletkezik.

A brüsszeli törvényhozók ennek a szörnyű helyzetnek akarnak véget vetni, s egyidejűleg az ágyban való dohányzást biztonságosabbá tenni.

Ezért találták ki az úgynevezett önkioltó cigarettát, amely az előzetes tervek szerint előbb-utóbb elárasztja majd a piacot. Sőt három-négy év múlva már csakis ilyen "tűzbiztos" cigarettát lehet majd kapni.

A jogi, szabadalmi, s persze a gyártási előkészületek már javában folynak, különösen Finnország jár az élen. Az EU fogyasztóvédelmi biztosa, Meglena Kuneva mindennek kapcsán a Die Weltnek nyilatkozva azt emelte ki, hogy remény szerint ily módon évente legkevesebb 2000 személy életét lehet majd megmenteni.

Arról nem is beszélve, hogy az eldobott cigaretta számtalan esetben súlyos erdőtüzeket is okozott. A bolgár biztos egyben megnyugtatott, hogy nem kell áremeléstől tartani, az önkioltó cigaretta nem lesz drágább könnyen tüzet okozó elődjénél, a költségek ugyanis minimálisak.

A biztos szerint az új cigaretta olyan különleges - de egyáltalán nem érezhető, és "semleges ízű" - cellulózanyagot is tartalmaz, amely azonnal elfojtja a parazsat, ha nem szívják a cigarettát. Egy uniós tisztségviselő pedig ugyancsak a német lapnak rendkívül lelkesen mondta el: "Már ki is próbáltuk, s azonnal elaludt, ha nem szívtunk belőle."

Értesülések szerint a nagyobb dohánygyárak ugyancsak lelkesek, s teljes mértékben készek az EU-val való együttműködésre.S még mondja valaki, hogy az unió nem aggódik polgáraiért, s nem kíván mind emberközelibb lenni - tette hozzá mindehhez a Die Welt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását