2024. március 29. - Auguszta

Szatmári szilvás torta

Az Ország Születésnapja, azaz a közelgő augusztus 20. alkalmával a Miniszterelnöki Hivatal idén is felkérte a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületét, hogy alkossanak meg egy tortaújdonságot. A győztes egy szatmári szilvával készült recept lett, a
2008. augusztus 1. péntek 16:44 - Hírextra
Pataki János, az ipartestület elnöke elmondta, hogy a cukrászok körében közzétett felhívásra hat kolléga jelentkezett új süteménnyel. Ebből három lett a befutó - egy agárdi barackpálinkás, egy borkrémtorta és a szatmári szilvás -, végül ez utóbbi mellett kardoskodtak a szakemberek.

Tavaly 130-150 ezer cukrászdában lehetett kapni augusztus 20-án és az azt követő napokban a tavalyi győztest, a madártejtortát, akkor 25 ezer szelet fogyott és azóta is kapható több cukrászdában.

Az idén előreláthatólag 150-180 üzletben lehet majd megkóstolni az Ország Tortáját, amelynek receptjét - a másik két tortával együtt - le lehet tölteni a cukrászipar testület honlapjáról, illetve a www.augusztus20.freeblog.hu-ról, tehát azt bármelyik mester vagy háziasszony elkészítheti, bár a recept elég bonyolult.

Jóllehet szatmári szilvapálinkát tartalmaz, gyerekek is fogyaszthatják, hiszen egy-egy jókora szeletre maximum egy cseppnyi jut e tüzes-selymes hungarikumból, viszont annál több aszalt szatmári szilvát tartalmaz.

Az Ország Tortáját elsőként Gubás Gabi, Détár Enikő és Pindroch Csaba színművészek kóstolhatták meg, akik a tájékoztatón maguk is beszámoltak saját tortakalandjaikról, emlékezetes tortasütési próbálkozásaikról. A Rippel artistafivérek már a szatmári szilvatorta megkóstolása előtt tortaszeletekkel "melegítettek be".

Az aszalt szilvát, diót, marcipánt és csokis krémet tartalmazó édességet augusztus 20-án a Kossuth téren a Szent István Király udvara elnevezésű, családoknak szóló rendezvényen mutatják be az alkotók - Zila László, az eseménynek helyt adó kávéház tulajdonosa és Mácsai Dániel mestercukrászok - és a sztárok.

A szervezők ígérete szerint a hírességek egy-egy saját készítésű tortával is kedveskednek a nagyközönségnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását