2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Gyorsan nő a HIV-fertőzöttek száma Csehországban

Rekordszámú - 78 - HIV-fertőzött személyt regisztráltak az idei első félévben Csehországban. A múlt év első hat hónapjában csak 57 ilyen eset volt - közölték szerdán Prágában.
2008. július 30. szerda 17:54 - Hírextra
A központi kimutatás szerint június végén Csehországban összesen 939 HIV-fertőzött személy élt. Szakértők azonban azt állítják, hogy a HIV-pozitív személyek valódi száma ennél jóval nagyobb, akár a tízszerese is lehet a hivatalosan nyilvántartottaknak, mert sokan nem is tudnak a fertőzöttségükről, vagy kerülik a szűrést, és ezzel gyakorlatilag maguk is terjesztik a fertőzést.

Csehországban a HIV-teszt évek óta ingyenes. Tavaly 122 új személynél fedezték fel a fertőzést a tesztek alapján, ami éves mértékben a legmagasabb szám. A kilencvenes évek elejétől összesen 1120 HIV-fertőzöttet mutattak ki a tesztek. A HIV-pozitív személyek közül eddig 251-nél fejlődött ki az AIDS-betegség és 136-an közülük belehaltak.

Néhány hónapja a cseh és a német sajtó is részletesen beszámolt egy női prostituáltról, aki AIDS-ben halt meg. Kiderült, hogy a nő nem tudott betegségéről, vagy titkolta azt, de "mesterségét" folytatva valószínűleg több száz férfit fertőzött meg. A hatóságok ezért felszólították a nő volt cseh és német klienseit, hogy sürgősen jelentkezzenek kivizsgálásra. Az eddig megvizsgált húsz férfi közül hat esetben mutattak ki a tesztek HIV-fertőzést.

A HIV-fertőzés Csehországban nemcsak a prostituáltak útján terjed. Szakértői vélemények szerint nagyon veszélyeztettek a fiatalok, különösen a lányok. Sokan ugyanis a hormonális fogamzásgátlás használata miatt már nem követelik meg szexuális partnerüktől az óvszert. A statisztikai kimutatások alapján a legveszélyeztettebbek a 20-24 év közötti lányok és a 25-29 év közötti férfiak.

A legtöbb HIV-fertőzött Prágában él. A fővárost a közép-csehországi és a dél-morvaországi régió követi. A legjobb a helyzet a Vysocina és a Pardubice régiókban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását