2024. április 25. - Márk

Drágább cigi

A dohányáruk jövedéki adójának haladéktalan emelését követelik ukrán társadalmi szervezetek az ország vezetőitől és parlamentjétől, mert szerintük a dohányzás terjedése miatt demográfiai válság fenyegeti az ukrán nemzet.
2008. július 29. kedd 21:19 - Hírextra
A Dohányfüst mentes Ukrajnáért elnevezésű szövetségbe tömörült civil szervezetek felhívásukban arra szólították fel az államfőt és a miniszterelnököt, valamint a parlamenti házelnököt, hogy ne engedjék meg a pénzügyminisztériumnak a dohányárukra kivetett jövedéki adók emelésének tervezett elhalasztását - jelentette kedden a liga.net internetes ukrán hírügynökség.

"Ukrajnát dohányzási járvány kerítette hatalmába, mert Európában itt a legolcsóbb a cigaretta. Éves átlagban egy ukrán 2,5 ezer darab cigarettát füstül el, miközben minden második ukrán férfi és minden ötödik ukrán nő nikotinfüggő, ami a kétszerese a dohányzás ellen sikeresen küzdő országok átlagának" - emlékeztetett egyebek mellett felhívásában a dohányzást ellenző szövetség.

A társadalmi szervezetek egyúttal rámutattak: tavaly Ukrajnában 128 millió cigarettát gyártottak, miközben kilencmilliárdot exportáltak és négymilliárdot importáltak, vagyis 123 milliárdnak az országban kellett maradnia.

Ugyanakkor - állapította meg a dohányzást ellenző szervezetek szövetsége - az országban működő dohányipari vállalatok értékelése szerint az ukránok évente 90 milliárd darab cigarettát szívnak el, ami azt jelenti, hogy a fennmaradó 33 milliárdot az Európai Unió országaiba csempészik.

A Dohányfüst mentes Ukrajnáért szövetség szerint az ukrán nemzet egészségének és az ország költségvetésének az tenné a legnagyobb szolgálatot, ha az ukrán és az európai cigarettaárak kiegyenlítődnének.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását