2024. április 19. - Emma

Újabb dinócsontokat találtak

Hetvenötmillió éves dinoszaurusz-leltekre bukkantak kanadai paleontológusok Brit Columbiában. Tumbler Ridge nevű városka közelében lévő lelőhelyen a Tyrannosaurus rex óriásragadozó fogára, valamint a kacsacsőrű dinoszaurusz, azaz a Hadrosaurus csontvázára
2008. július 27. vasárnap 12:21 - Hírextra
Rich McCrea és Lisa Buckley arról számolt be, hogy a Tumbler Ridge nevű városka közelében lévő lelőhelyen a késő krétakorból származó rétegben Tyrannosaurus rex óriásragadozó fogára, valamint a kacsacsőrű dinoszaurusz, azaz a Hadrosaurus csontvázára bukkantak.

"Megtaláltuk a T.rex letört fogát a Hadrosaurus bordái és csigolyái mellett. Elképzeléseink szerint a Tyrannosaurus mohón beleharapott a Hadrosaurus tetemébe, s szó szerint otthagyta a fogát" - magyarázta a lelettel kapcsolatban Rich McCrea.

A két paleontológus tavaly nyáron kezdte kutatni a Tumbler Ridge-től északra fekvő területet, olyan réteget keresve, amely egy eltűnt világ emlékeit őrizhette meg. Korábban a város környékén két másik helyszínen már találtak dinoszaurusz-maradványokat.

Ez év júliusában a duó teljes "menetfelszerelésben" tért vissza és azóta csupán a "felszín kapargatásával" 90 kilogrammnyi csontleletre bukkant. Az expedíció másfél hét alatt 40 tonnányi földet és sziklát távolított el, hogy eljusson a dinoszaurusz-maradványokat rejtő rétegig.

Mint Lisa Buckley elmondta az AP hírügynökségnek, a csontok épségben maradtak fenn, csupán néhány darabot károsított a növények gyökérzete, vagy az erózió.

"Ezek múzeumi minőségű leletek" - jelentette ki Rich McCrea.

A paleontológusok folytatják az ásatást, számításaik szerint további négy-öt évbe telik, míg feltárják a tartomány többi potenciális dinólelőhelyét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását