2024. március 29. - Auguszta

Személyes adatok az internetes áruház kezelésében

A szolgáltató az ügyfél személyes adatait csak az adott célra, vagyis a szolgáltatás nyújtásához szükséges mértékben kezelheti. Az adatokat az érintett hozzájárulása nélkül semmilyen más célra nem használhatja fel, még akkor sem, ha azokhoz egyébként jog
2008. július 24. csütörtök 16:00 - Hírextra
Dr. Szabó Máté ombudsman állásfoglalását egy konkrét eset alapján fogalmazta meg. Egy internetes áruházban vásárolt könyvet futár szállította a megrendelőhöz. A címzett a kézbesítő viselkedését sértőnek érezte és ezt levélben meg is írta az áruház üzemeltetőjének. Ezekután a futár ismét jelentkezett, személyesen és telefonon is zaklatta a panaszost. Ő pedig az ombudsmanhoz fordult, kifogásolva az internetes áruház és a futárszolgálat adatkezelését.

Az ombudsman bevezetőjében tisztázta, hogy az interneten történő adásvétel szükségszerű eleme bizonyos személyes adatok kezelése. Az eladó a szolgáltatás nyújtásával egyben adatkezelővé is válik, ezért köteles az adatvédelmi törvény szabályai szerint eljárni. Az érintetteket részletesen tájékoztatnia kell az adatkezelés részleteiről, így arról is, hogy az adatokat továbbítja-e, ha igen, kinek és milyen célból, de arról is informálnia kell az ügyfelét, hogy az adatkezeléssel kapcsolatos kérdéseit hogyan és hol teheti fel. Ha az adatkezelő a tájékoztatást elmulasztja, vagy nem megfelelően adja meg, azzal az adatkezelés jogszerűsége is kérdésessé válik.

Az adatkezelés lehet akkor is jogellenes, ha a vásárló megfelelő tájékoztatást kapott arról, hogy adatait átadják a futárszolgálatnak, amely az árut szállítja a címzetthez. Az adatkezelő ugyanis felelős az ügyfél személyes adatainak jogszerű felhasználásáért, függetlenül attól, hogy saját tevékenységén belül a futárszolgálat is felel a személyes adatok jogszerű kezeléséért, illetve mindketten felelnek az alkalmazottak tevékenységéért is.

A konkrét esetben ráadásul a kifogásokat tartalmazó levelet valószínűleg az áruház adta ki a futárszolgálatnak, illetve a futárnak. Ehhez a panaszos nem járult hozzá. Az ügy kezeléséhez, illetve a hasonló esetek elkerüléséhez nem szükséges átadni az ügyfél személyes adatait a futárszolgálatnak, különösen pedig a futárnak. Mindezek nyomán a jogellenes adatkezelés megállapítható lehet, de ahhoz meg kellene vizsgálni, hogy valóban az áruház adta-e ki a levelet, vagy a futár maga kereste-e ki valamilyen módon.
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását