2024. április 23. - Béla

Biztos elzártuk,kikapcsoltuk, kihúztuk?

Otthonából távozva, ki nem gondolt még szorongva arra, hogy kikapcsolt-e minden működő elektromos berendezést? A legközelebbi jövő háztartásában ezt kívülről, távirányítással is megteheti az otthon tulajdonosa, ha telik a megfelelő berendezésre a családi
2008. július 22. kedd 08:33 - Hírextra
A háztartási elektromossággal-elektronikával foglalkozó Düwi vállalat Z-hullám vezérlésű demonstrációs épületmakettje volt az idén a frankfurti Leucht und Gebaude (fény és épület) szakkiállítás egyik szenzációja.

 A bemutatott épület minden villanykapcsolóját ugyanis egy - a játékautókat, repülőmodelleket irányítókéhoz hasonló méretű, tenyérben tartható -, úgynevezett Z-hullámokkal működő távirányító gombjainak nyomogatásával lehet ki-be kapcsolni. A hangulatlámpa fényét csökkentőtől a garázskaput nyitóéig.

A Z-hullámok az elektromos-elektronikus sugarak nagyfrekvenciás 2,4 gigahertzes tartományába tartoznak. Rokonuk például a röntgensugárzás, amelyet az angolszász világban
X-sugár néven ismernek. (A vezeték nélküli kapucsengők és a riasztókészülékek pánik-gombjai is sugárvezéreltek).

Egy jól felszerelt háztartásban manapság több tucatnyi villanykapcsoló használatos. Egy-egy elektromos készülékben pedig ezeken belül is kis kapcsolók egész sora.

(Például egy rádióban a hálózati kapcsoló, a hullámokat, a hangerőt- és hangszínt, az állomásokat váltó.)

Kisebb gond, hogy ezek kapcsolgatásához az épületben ide-oda kell lépegetni, a nagyobb, ha valamelyik bekapcsolva felejtődik. Még jó, ha ettől csak a fogyasztás nő és magasabb lesz a villanyszámla, viszont nagy kárt - akár tragédiát - is okozhat, ha például egy hősugárzó marad bekapcsolva.

A Düwi elemmel működő távvezérlőjéről a különféle háztartási hálózati kapcsolók vezérléséhez szükséges impulzusokat a megfelelő gomb benyomásával lehet indítani.

A távvezérlőből készül 8, 16 és 24 kapcsolót működtető változat is. A kisméretű fogadó-érzékelők aránylag könnyen szerelhetők a már meglévő hálózati kapcsolók mellé. Új épületbe szereléshez pedig már eleve ilyen, a távműködtetésnek engedelmeskedő kapcsolókat ajánlanak és gyártanak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását