2024. április 25. - Márk

Világméretű járvány?

Kritizálja, ahogyan a nemzetközi közösség hozzááll egy lehetséges világméretű járványfenyegetéséhez, és diszfunkcionálisnak nevezi az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) az angliai Lordok Kormányközi Szervezetének Bizottsága egy jelentésében. A jelentés s
2008. július 21. hétfő 10:00 - Hírextra
A londoni parlament felsőházi tagjainak a brit kormánnyal közössen készített jelentése szerint mivel 1968 óta nem volt nagyobb járvány a világban, hamarosan újabb várható. Úgy vélik, ez 50 millió ember életébe kerülne világszerte.

Az angol arisztokraták a brit kormánnyal egyetemben kiáltanak sürgős beavatkozásért. A jelentésben egy olyan, harmadik világbeli riasztórendszer kiépítését követelik, amely felismeri és semlegesíti az újfajta halálos kórokat még azelőtt, hogy azok szétterjednének a világban.

A H5N1, a madárinfluenza fenyegetésének köszönhetően ugyancsak szeretnék, ha monitoroznák az állatbetegségeket is.

Mindennek háttere, hogy 800 millió turistautat teszünk meg évente a világban, ami sosem látott mértékben gyorsítja meg a betegségek terjedését. A harmadik világ gyorsan fejlődő városai pedig termékeny talajai a különféle betegségeknek.

A bizottság többek közt a már említett madárinfluenza és az ebola, valamint a Sars-vírus terjedésétől tart. A testület szerint sok mindent tettünk az előző 10 évben a megelőzés érdekében, de nem eleget.

Megjegyzik azt is, nem minden ország engedheti meg magának, hogy összes állampolgárát beoltsa influenza ellen, ráadásul a jelenlegi vakcina-készletek nem lennének elegendőek egy világméretű influenzajárvány esetén.

Ráadásul a jelentés szerint a területen ügyködő nemzetközi szervezetek nem hangolják össze tevékenységüket. A szerzők megvizsgálnák az összes WHO-irodát szerte a világon, mivel nem találják hatékonynak azok működését.

Lord Soley, a bizottság elnöke szerint minden században kétszer van nagy járvány, amit a fejlett országok képesek kontrollálni, ám a fejlődőek nem, és ezen változtatni kell.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását