2024. április 25. - Márk

450 milliárdos „injekciót” kap a magyar egészségügy

A napokban derült ki, hogy újabb százmilliárdok érkeznek hazánkba a kiapadhatatlannak tűnő Európai Uniós pénzeszsákból. A közösségi lóvésbödön ezúttal viszont „emberére talált”, ugyanis a nemkülönben feneketlen magyar egészségügyi rendszer a c
2008. július 20. vasárnap 19:09 - Nagy András
Az elkövetkező szűk öt évben (2008-2013 között) mintegy 450 milliárd forint jut majd uniós forrásokból a magyar egészségügy fejlesztésére – mondta Vojnik Mária az Egészségügyi Minisztérium államtitkára egy sajtótájékoztatón a napokban Nyíregyházán. A szocialista szakpolitikus ígérete szerint a második Nemzeti Fejlesztési Terv (más néven: Új Magyarország Fejlesztési Terv vagy ÚMFT) keretében folytatódni fog a már megkezdett népegészségügyi program, és továbbra is nagy figyelmet kívánnak fordítani a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedések megelőzésére. Emellett a pénzből külön programot hoznak létre, hogy felmérjék a 16 év körüli fiatalok egészségi állapotát – vizionálta. A tárca államtitkára ezen kívül azt is hangsúlyozta, hogy a különböző projektek megvalósítása során folyamatosan egyeztetni kívánnak az ágazatban dolgozókkal és a szakmai, illetve civil szervezetekkel.
Tekintve, hogy a most „bedobott” 450 milliárdos EU-s dotáció több mint húszszorosa az első Nemzeti Fejlesztési Tervben egészségügyi fejlesztésekre kiosztott „potom” 20 milliárd forintos összegnek, a Hírextra megpróbált utánajárni, vajon milyen konkrét elképzelései vannak a minisztériumnak e hatalmas summa optimális felhasználásáról.

Rövidtávú koncepció – részletek nélkül…

Dr. Vojnik Mária
1951. május 26-án született Mátészalkán.
1969-ben Nyíregyházán érettségizett a Kölcsey Ferenc Gimnázium és Szakközépiskolában. 1976-ban Debrecenben az Orvostudományi Egyetemen általános orvosi diplomát szerzett, 1980-ban pszichiátriából, 1988-ban aneszteziológia intenzív terápiából szakvizsgázott. 1976-tól a Szabolcs-Szatmár Megyei Elme- és Ideggyógyászati Intézet, 1985-től a Jósa András Kórház és Rendelőintézet aneszteziológia-intenzív terápiás osztálya orvosa. 1977-től a Magyar Orvostudományi Társaságok és Egyesületek Szövetsége, 1985-től az Aneszteziológia-Intenzív Terápiás Társaság tagja. 1994-től 1998-ig a Magyar Orvosi Kamara Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke volt.
1984-től a MSZMP tagja. Részt vett a reformköri mozgalomban, 1989 októberében az MSZP alapító tagja, 1990-től 1992-ig a nyíregyházi szervezet elnökségi tagja volt. 1992 és 1998 között a párt országos választmányának tagja. 2004. szeptember 4-én a párt megyei alelnökévé választották.
Az 1990. és az 1994. évi országgyűlést választásokon képviselőjelölt. Az 1994. évi önkormányzati választásokon bekerült Nyíregyháza közgyűlésébe. Az 1998. évi országgyűlési választásokon Nyíregyházán szerzett mandátumot. 1999. szeptembertől 2000. decemberig az MSZP frakcióvezető-helyettese volt. 2002-ben megvédte egyéni mandátumát Nyíregyháza egyik kerületében. Az új Országgyűlésben megkapta az egészségügyi állandó bizottság elnöki tisztségét. Ugyancsak elnöke lett az ország parlagfűmentesítését szorgalmazó parlamenti eseti bizottságnak. 2002 decembertől 2003 szeptemberig, államtitkári kinevezéséig az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottságban is dolgozott. 2003. szeptember 15-től az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium politikai államtitkára. 2004. októberétől 2006. júniusáig újra államtitkár, posztját megtartotta az időközben átalakított egészségügyi tárcánál is. A 2006. évi országgyűlési választásokon Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 1. választókerületében szerzett egyéni mandátumot. 2006. június 19-től az egészségügyi, valamint a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság tagja.
2008. május 1-jétől az Egészségügyi Minisztérium államtitkára.
Kérdéseinkre az Egészségügyi Minisztérium sajtóirodája egy elektronikus programtervvel reagált, amely fellelhető a tárca internetes oldalán, de amely csupán 2010-ig tartalmazza a minisztérium által meghatározott legfontosabb feladatokat. Az iratban vázolt koncepció lényege, hogy a tárca szerint a lakosság egészségi állapota és az ellátórendszer teljesítőképessége akkor „orvosolható” rövid időn belül, ha a fejlesztések nem számtalan részérdeket szolgálnak, hanem kevés, ám jól meghatározott célnak vannak alárendelve. Ezek röviden: a népegészségügyi munkaterv folytatása, egyes szakmai programok (például Nemzeti Rákellenes Program, sürgősségi ellátás fejlesztése) megvalósítása, az ellátórendszer fejlesztése, az egészségbiztosítás jobbítása, az emberi erőforrási gondok megoldása.

A tizenöt oldalas dokumentumból – a 2013-ig felhasználható uniós támogatásokra vonatkozóan – tulajdonképpen mindössze annyi derül ki, hogy az összesen több mint 450 milliárd forintnyi közösségi pénzből mintegy 350 szolgálja majd a hazai egészségügy fejlesztését a különböző ágazati programokon keresztül, a maradék valamivel több, mint száz milliárdból pedig harminc a Közép-Magyarországi regionális operatív programra, a fennmaradó 75 milliárd meg a további hat régió erősítésére siet majd. A konkrétumokban nem éppen bővelkedő tervezet végül azzal zárul, hogy a politikai viták helyett érdemes lenne a szakmai programok megvalósítására koncentrálni, az uniós források pedig rendelkezésre állnak, csak győzzünk élni velük.

Az Orvosi Kamara nincs elájulva

Ezek után kíváncsiak voltunk, vajon mit tud, és főképp mit gondol a magyar egészségügy 450 milliárdos lehetőségéről és a kormány, illetve a szaktárca körvonalazódó elképzeléseiről az egyik legnagyobb hazai szakmai szervezet, a Magyar Orvosi Kamara(MOK). Gyenes Géza, aki jelenleg a társulás országos ügyviteli vezetője, korábban pedig főtitkára volt, azt mondta, hogy bár hallottak Vojnik Mária nyilatkozatáról, egyelőre nagyon keveset tudnak az ÚMFT-pénzek egészségügyben való felhasználásáról. Az egyetlen konkrét dolog, ami eljutott hozzájuk, hogy a Társadalmi Megújulás Operatív Program részeként van most egy foglalkoztatási támogatási pályázat az egészségügyi intézmények számára, de ez nyilvánvalóan nem fedi le a 450 milliárd forintos keretet. Mint mondja, ők csak akkor tudnának érdemben és részletekbe menően reagálni a kormány egészségpolitikai elképzeléseire, amennyiben kézhez kapnák a pontos terveket. S a kamara nem tud politikai nyilatkozatokból kiindulni, ők csak konkrét megvalósíthatósági tanulmányokból vonhatnának le következtetéseket – teszi hozzá.

Mindezek eddig nem történtek meg, s bár nincs kizárva, hogy a jövőben még megkeresik őket, az eddigi tapasztalataik sajnos nem ezt mutatják. Gyenes Géza állítja, korábban is többször kaptak már ígéretet, hogy mindenképpen kikérik a kamara véleményét, s nemigen lett ezekből valami, vagy ha netán mégis szólhattak, a tárca nem győzte befogni a fülét, és úgy tenni, mint ha mi sem hallatszott volna. Az ügyviteli vezető persze nem vonja kétségbe Vojnik Mária sűrű egyeztetésekre vonatkozó kijelentését, mint fogalmaz, fog a tárca diskurálni boldog-boldogtalannal, akitől még soha egy rossz szót nem kapott. Szerinte a minisztériumok régóta neheztelnek a MOK-ra, és politikai elfogultsággal vádolják, holott ez nem igaz, a szervezet minden híresztelés ellenére csupán szakmai alapon bírálta az egyes egészségirányítási elképzeléseket.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását