2024. április 19. - Emma

Atombombával a műkincshamisítók ellen

"Atombombabiztos" az orosz tudományos akadémia fizikusainak új módszere a hamis műkincsek leleplezésére: az általuk kifejlesztett technika az alkotás anyagában megtalálható bizonyos részecskék mennyiségét lemérve kideríti, hogy az 1945 - vagyis az első at
2008. július 16. szerda 12:24 - Hírextra
A cézium 137-es és a stroncium 90-es izotópjait először az 1945 júliusában Új-Mexikóban felrobbantott amerikai kísérleti atombomba szabadította fel, majd ezt követően a hirosimai és nagaszaki támadások. E radioaktív izotópok a földfelszínre és a növényekbe kerültek, és megtalálhatók minden, 1945 után készült festményben, mivel a festékek higítására használt olajok - mint például a terpentin - növényi eredetűek. Az orosz kutatók bizonyosságot szereztek arról, hogy a cézium 137 és a stroncium 90 csak a '45 után készült művekben található meg.

A tudósok az atombombával való műkincsvizsgálat ötletét Jelena Basznertől, a szentpétervári Állami Képtár XX. századi gyűjteményének kurátorától kapták, aki munkája során egyszerű módszert keresett a hamis műtárgyak kiszűrésére, mivel az 1900-as évek elejének orosz avantgárd alkotásait nagy számban hamisították a hatvanas években.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását