2024. április 25. - Márk

Új gyógyszer a Parkinson-kórra

A Parkinson-kórban szenvedő betegek mozgászavarát egyenletesen javítja az a készítmény, amelynek hatóanyaga fokozatosan szabadul ki a tablettából. A PREPARED vizsgálat eredményeit a XII. Nemzetközi Parkinson-kór kongresszuson ismertették.
2008. július 14. hétfő 10:33 - Hírextra
A mai orvostudományban a nagy gyógyszervizsgálatok elnevezése néha eléggé különös: hosszú címük szavainak első betűjéből alkotott betűszó. A PREPARED tanulmány a Parkinson kórban szenvedő betegek vizsgálatával és kezelésével foglalkozott.

A kutatók az egyik, már jól bevált tabletta naponta háromszor történő bevételének eredményeit hasonlították ugyanazon gyógyszer új változatához, amiből naponta csak egy tablettát kellett a betegnek bevennie.

A gyógyszeripar fejlődése ezen a területen egészen rendkívüli: sok olyan gyógyszert, amelyből a megfelelő hatás eléréséhez a betegnek pontos időben, hat-nyolc óránként kellett a tablettát bevenni, ugyanazon készítmény különleges felszívódású változata egyetlen gyógyszerbevétellel helyettesíti. Ez történt a Parkinson-kór kezelésére alkalmazott ropinirollal is.

"Parkinson-kórban szenvedők számára a tünetek folyamatos csökkentése, éjjel és nappal egyaránt alapvetően fontos. Az új gyógyszerváltozatot szedők tüneteit a nap minden időszakában hatékonyabban sikerült befolyásolni és ez jelentősen javította a betegek életminőségét is" - magyarázta a PREPARED nemzetközi munkacsoportjának vezetője, Fabrizio Stocchi.

Az olasz professzor a Parkinson-kór kezelésének egyik legismertebb szakértője. Neve a nemzetközi médiában gyakran szerepel: ő kezelte az ugyancsak Parkinson-kórban szenvedő pápát, a néhai II. János Pált is. Ez a betegség egyik leggyakoribb időskori ideggyógyászati kór, ami világszerte a 65 évesnél idősebb embereknek átlag egy százalékát érinti.

Parkinson-kórban a betegek mozgása lassul, izomzatuk merevebbé válik, ami mozgásukat tovább nehezíti és jellegzetes a kézremegés. A ropinirol tabletta hatásos kezelés, de a napi egyszeri bevétellel szedhető változat, amely a bélből egyenletesen fölszívódva, a eredményesen kiegyenlíti az ismételt bevétel ingadozó hatását - állapította meg a PREPARED vizsgálat.

A kutatók a napi egyszeri bevétellel alkalmazható gyógyszerváltozatokat azért is fontosnak tartják, mert számos vizsgálat bizonyította, hogy ezek jelentősen javítják a betegek gyógyszerszedésének pontosságát: így a kezelés mindig eredményesebb.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Veréb Mária
2012. október 24. 04:46
Mikor lesz forgalomba Magyarországon az új ropinirol gyógyszer?
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását