2024. április 17. - Rudolf

„Stresszes az élete? Festegessen mandalát!”

„Stresszes az élete? Festegessen mandalát!” Így hangozhatna annak az új „iparágnak” a mottója, amely aranykorát éli a manager-betegségek és munkahelyi stressz fémjelezte harmadik évezredben, és amely mindenféle gyógyírt kínál elfás
2008. július 12. szombat 11:21 - Lázár Eszter
Beteg a lelkünk. Legalábbis a világban nyitott szemmel járók számára ez az üzenet kristályosodik ki. Egymás után nyílnak a meditációs centrumok, dívik az alternatív gyógyászat, és ma már szinte minden felfázás lelki eredetű. Na, persze nem azt mondom, hogy a 21. század (magyar) társadalmának embere a mentális higénia csimboraszója, de tényleg szükségünk van erre a sok „hókusz-pókuszra”, vagy ez is csak egy újabb módja, hogy pénztárcánkat is „fittnesseljük” és megőrizzük karcsúságát? Egyébként a wellness és fitness lassan kimegy a divatból és a németektől importált selfness lépj a helyébe, amely már nem csak külsőleg kényeztet minket, hanem egy jó adag lelki harmónia is része a csomagnak. Szakértő segítségével utána jártunk az új trendnek és beleástuk magunka néhány régebbibe, már csak az összehasonlítás végett is.

A wellness után szabadon

A wellness hétvége után tehát a selfness hétvégéé a jövő. A selfnesst Matthias Horx hozta létre Németországban 2002 a wellness továbbfejlesztéseként. Magyarországon egyenlőre még csak egy hotel kínál testi-lelki újjászületést selfness program keretében, a Zichy Park Hotel. Dr. Kuklis Eszter természetgyógyász a program orvos tanácsadóinak egyike. Tőle érdeklődtünk, mi is ennek a programnak a lényege, és mi különbözteti meg a wellnesstől.

„A wellness lényege a jólét és egészség elérése, de passzív módon. A selfness program vendégei aktív részt résztvevőkké válnak, el kell sajátítaniuk bizonyos stresszoldó technikákat és öntevékenyen felelősséget kell vállalniuk saját testi-lelki fejlődésükért.” A hotelban tehát egy négy napos program keretében lehet selfnesselni, minden programnak megvan a maga központi témája, mint például az önismeret, a harmónia, a párkapcsolat, vagy a test. Az előadásokat és a gyakorlattal egybekötött oktatást főleg természetgyógyászok tartják. „Az órák a legkülönbözőbb módon zajlanak, például végigvezetünk egy relaxációt, majd írásos anyagokat adunk, hogy otthon egyedül is tudják gyakorolni, megmutatunk akupunktúrás technikákat és önmasszázst, vagy mandalát festünk.” A mandala festegetés után pedig elmehetünk például egy jó kis műszeres energetikai állapotfelmérésre (erről nem sikerült kideríteni, hogy micsoda) vagy egy kronobiológiai elemzésre, ami megmutatja, hogy korunkhoz képest milyen állapotban van a szervezetünk. A természetgyógyásztól azt is megtudtuk, hogy a selfness szinte mindenkire ráfér, aki felelősséget vállal saját egészségéért, hiszen a hangsúlyt a megelőzésre fekteti.

Egységben az erő

„A kineziológia Magyarországon körülbelül 15 éve jelent meg és itthon a „one brain” kineziológiai ág a legelterjedtebb” – meséli Csibi Krisztina kineziológus. „Ennek a módszernek a lényege, hogy a két agyfélteke összehangoltan működjön, hiszen akkor vagyunk a leghatékonyabbak, ha ez létrejön.” A kineziológus azt is elmesélte, hogy stresszhelyzetben mindig csak az egyik agyféltekénk működik. Való igaz, egy feszültséggel teli helyzetben gyakran viselkedünk „féleszűen”. Ha azonban el tudjuk érni a két félteke közötti harmóniát, nem fogjuk fel stresszként az adott szituációt. Csibi Krisztina a kezelés lefolyásáról is beszámolt nekünk: a szakember a páciensen úgynevezett izomtesztet végez, ami abból áll, hogy nyomást gyakorol a test különböző izmaira, és közben kérdéseket tesz fel. Ezekre az izmok elernyedéssel vagy megfeszüléssel válaszolnak, amiből a kineziológus múltbéli emlékekhez kötődő negatív érzésekre következtet. A feldolgozatlan problémát különféle korrekciós módszerek hivatottak megoldani, mint például vizualizációs módszerek, beszélgetés vagy akupunktúra. Izmaink tehát nem csak az edzőteremben eltöltött órák számáról, de múltbéli emlékeinkről is árulkodnak. A módszer egyébként a gerincproblémáktól az önbizalomhiányig szintén mindenre jó – az aloe verához hasonlóan.

Egyre jobban és jobban

Be kell valljam, kicsit elfogult vagyok az agykontroll ügyében, hiszem pár éve magam is elvégeztem egy tanfolyamot. Bár még nem értem el a 200-as IQ-t, nem tudok a gondolataim erejével rávenni senkit, hogy leszokjon a dohányzásról, és nem tudom az agyamat ébresztőóraként használni, az időnkénti relaxációt hasznosnak és stresszoldónak tartom. Sőt legnagyobb agykontrolos sikeremként elkönyvelhetem, hogy alfában egyszer megtaláltam egy rég elveszettnek hitt körömlakkot – persze már rég beszáradt, de nem ez a lényeg. Azok kedvéért, akik esetleg még nem ismerik a történetet: Jósé Silva egy texasi úriember volt, aki eredetileg olyan módszert szeretett volna kitalálni, ami segít gyerekeinek a tanulásban. Nos ez olyan jól sikerült, hogy több évtizedig tartó parapszichológiai kutatások következtek, aminek eredménye az agykontroll megszületése volt. A módszer Magyarországon sem új keletű dolog, Domján László honosította meg kicsiny hazánkban és gyakorlatilag a rendszerváltás óta oktatja és műveli. Az agykontroll abból a bizonyított tényből indul ki, hogy agyunknak csupán két százalékát használjuk ki, és, hogy gondolatainknak teremtő erejük van – már ha nem a gázáremelés vagy a csekkbefizetések körül forognak. Az agykontroll a három módszer közül talán a „legmisztikusabb”, hiszen míg a kineziológia izmunk jelzéseit veszi alapul, és a selfnessnek is fontos eleme az egészséges táplálkozás és mozgás, addig az agykontroll tisztán a pozitív gondolatok építő hatásából indul ki, és alapja a rendszeres meditálás.

Azt természetesen képtelenség eldönteni, hogy melyik módszer az üdvözítő, de nem is ez a lényeg. A fő, hogy kiválasszunk egyet, higgyünk benne és javítson a közérzetünkön. Amennyiben képes oldani a stresszt, már jól jártunk.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását