2024. április 20. - Tivadar

Sertéspestis Borsodban

A szlovákiai sertéspestis miatt intézkedéseket hozott a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal klasszikus sertéspestissel fertőzött területté nyilvánították, megfigyelési zóna létesítését rendelték el - írta pénteki számában az É
2008. július 11. péntek 10:17 - Hírextra
Gönczi Károly igazgató-főállatorvos úgy nyilatkozott, hogy ennek értelmében a vaddisznóelhullást vagy -megbetegedés észlelését a vadászterület szerint illetékes hatósági, illetve jogosult állatorvosoknak be kell jelenteni. Az intézkedés része, hogy valamennyi, elhullva talált vagy betegség tünetei miatt kilőtt vaddisznót a sertéspestis megállapítása vagy kizárása céljából laboratóriumi vizsgálattal egybekötött hatósági állatorvosi vizsgálatnak kell alávetni.

A vadászatra jogosultak kötelesek sertéspestisre irányuló laboratóriumi vizsgálatot végeztetni az emberi fogyasztásra szánt tünetmentes vaddisznókból is.

Az igazgató-főállatorvos arra is felhívta a figyelmet, hogy a megbetegedés házi sertéseknél is előfordulhat, ezért a sertéstelepeken és a háztájikban tartott disznók bármilyen rendellenességét jelenteni kell az állatorvosnak - olvasható a napilapban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását