2024. április 24. - György

Szekér, Krisna, zene, tánc

A Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége Szekérfesztivált rendez július 20-án, vasárnap Budapesten. Az ünnepségen tíz méter magas, díszes, fából faragott szekeret húz majd végig több száz ember két hosszú kötél segítségével zene és tánckísérettel - t
2008. július 10. csütörtök 16:25 - Hírextra
A menet délelőtt 11 órakor indul a Hősök teréről, majd az Andrássy út - Kodály Körönd - Oktogon - Deák tér útvonalon éri el az Attila utat, és a Lánchídnál az Apáczai Csere János utca felé kanyarodva halad tovább és érkezik meg körülbelül fél kettőkor a Vörösmarty térre.

Itt egészen estig színes kulturális program, kirakodóvásár, ingyenes vegetáriánus ételkóstoló, tradicionális indiai zene, arcfestés, táncbemutató, filozófiai előadások várják az érdeklődőket, továbbá sor kerül két pár védikus esküvőjére is.

Az indiai történelmi hagyomány szerint Krisna hívei évente egyszer színpompás körmenetet tartanak, amelyen dalokkal és tánccal kísérve egy díszes szekéren az Úr Krisna különleges formáját, Dzsagannáthot (az Univerzum Urát) városnézésre invitálják.

Ekkor minden élőlény, aki megpillantja őt, a jószerencse áldásában részesül, aki pedig megfogja a szekeret húzó kötelet, halála után nem születik meg újra ebben az anyagi világban - áll a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége közleményében.

A Szekérfelvonulás az 1960-as évek végén terjedt el a nyugati országokban és azóta a világ számos nagyvárosában rendezik meg. A menethez világnézetre, bőrszínre, nemzetiségre való tekintet nélkül csatlakoznak az emberek. Magyarországon a Krisna-hívők Szekérfesztiválját a vallásszabadság szimbólumaként tartja számon a közvélemény.

A Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége a hinduizmus vaisnava ágának képviselője, majdnem húsz éve hivatalosan bejegyzett egyház.

Tanításai szerint egyetlen, ám több néven nevezett, többféle úton megközelíthető Isten létezik, aki a történelmi helyzetnek és a körülményeknek megfelelően más-más módon tudatja ugyanazt az igazságot, az erőszakmentességet, a béketűrést, az igazságosságot, a szeretetet és a könyörületességet.

Magyarországon mintegy háromszáz Krisna-hívő szerzetes és lelkész van és húsz-huszonötezer főre tehető a különféle társadalmi réteghez és korosztályhoz tartozó civil hívek tábora. A közösség hitéleti és kultúraközvetítő tevékenysége mellett közismerten kiemelkedő karitatív munkát folytat.

Az egyház hitéleti központja az évente több tízezer turista által látogatott somogyvámosi Krisna-völgy Indiai Kulturális Központ és Biofarm.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását