2024. április 23. - Béla

Együnk halat

A jó minőségű magyar hal fogyasztásának fellendítésére egy hónapos kampányt indít Debrecenben a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. - jelentette be Puskás Nándor vezérigazgató szerdán sajtótájékoztatón a cívis városban.
2008. július 9. szerda 16:19 - Hírextra
A kampány során négy helyi étteremben felváltva egy-egy héten át kínálják a gazdaság halaiból készült ételkülönlegességeket: harcsahalászlét, Dorozsmai molnár pontyot, roston harcsát sáfrányos káposztával, rizlingmártással és füstölt pisztrángot haltepertővel, dijoni öntettel - mondta el.

A konyhakészre előkészített nyersanyagot a halgazdaság debreceni mintaboltjából naponta szállítják frissen az érintett éttermek konyháiba, s azt remélik, hogy sikerül hozzájárulni a halételek népszerűsítéséhez.

Hazánkban személyenként 4 kilogramm hal fogy évente, míg az Európai Unióban átlagosan 24 kg - mondta el a vezérigazgató.

A Hortobágyon egyébként évente háromezer tonna halat termelnek, elsősorban pontyot, amurt, busát, harcsát és süllőt.

Puskás Nándor az MTI érdeklődésére arról is beszámolt, hogy a halgazdaság évi árbevétele 1,5 milliárd forint, 5000 hektáros tófelületük pedig Közép-Európa legnagyobb összefüggő édesvízi tórendszere. Haltermelésük 20 százalékát exportálják, az utóbbi években egyre többet szállítanak Romániába és Ukrajnába.

A Hortobágyon előállított hal egyharmada - mintegy ezer tonna - bio minősítésű, amelyet zömében itthon értékesítenek.

Ugyanakkor a magyarországi halpiac nem igazán ismeri és értékeli megfelelően a jó minőségű biohalat - tette hozzá a Hortobágyi Halgazdaság vezérigazgatója.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását