2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Tommy Ramone magyarnak érzi magát

Csütörtök este nem akármilyen sztárvendég lépett fel a Zöld Pardon színpadán: Tommy Ramone, azaz Erdélyi Tamás működött közre a Ramones Mania koncertjén. A Pont FM rádió munkatársa beszélgetett vele a régi szép időkről, és arról, hogy jelenleg mit csinál.
2008. július 5. szombat 17:29 - Hunyad Ákos
Hunyad Ákos: Hello Tommy, üdvözöllek Budapesten. Így kell Téged szólítanom: Tommy, vagy inkább az Erdélyi Tamás nevet használod?

Tommy Ramone: Tommy, Tom, Tamás, ez mind én vagyok. Amerikában Erdélyi Tamásként tartanak számon.

Furcsa lehet most Neked itthon. 7 éves korodban hagytad el az országot. Vannak emlékfoszlányaid?

Igen, emlékszem pár dologra, valami olyan, mint régen, de minden más megváltozott. Szokatlan, de érdekes ennyi idő után hazatérni. De magyarnak érzem magam.



Pillantsunk most bele a kint töltött évekbe. Jó párat közülük a Ramones együttes dobosaként töltöttél. A zenétek új korszakot nyitott a rock műfajában, számos későbbi előadó a Ti munkásságotokra hivatkozva ragadt gitárt, mikrofont, vagy épp ült a dobok mögé. Hogyan emlékszel vissza ezekre az időkre?

Nagyon szép időszak volt az életemben. Az egész úgy kezdődött, hogy ismertem pár lökött srácot, akikkel később együtt jártam gimnáziumba. Mindnyájan mások voltak, mint bárki, akit azelőtt ismertem. Imádták a zenét, csak úgy mint én. Gondoltam egyet, vetettem velük gitárokat, összeboronáltam őket, és így alakult meg a Ramones. Én lettem a banda menedzsere.

Már az első próbán felülmúlták az elvárásaimat. Egyedi dalokkal, olyan közös szerzeményekkel jelentkeztek, amelyeket addig sehol nem hallottam. Akkor már tudtam, hogy ebből lesz valami…Mivel dobost nem találtam, úgy alakult, hogy én ültem a tamok mögé.



Miért hagytál fel később a dobolással, és lettél csak menedzser? Sokan azt mondják, hogy az a ritmus, amit Te diktáltál tette igazán híressé az együttest.

A többiek miatt. Tudod, pont a rámenősségük, és a különc, őrült személyiségük tette igazán nehézzé a közös munkát. Azt gondoltam, hogyha továbbra is velük akarok dolgozni, kénytelen leszek kompromisszumot kötni, és jobban járok, ha hozok egy külsős dobost. Ezzel tudtam elkerülni a belső hisztériát és az egymás közti versengést. Így tudtunk barátok maradni, és így tudtam koncentrálni a menedzselésre és a producer munkára. Így négy év dobolás után feladtam a csapattagságot.

A szex, drogok, rock and roll érzése volt az, ami számodra nem volt annyira vonzó?

Nekem nem erről szólt az egész. Engem a zene, és a kreatív közös munka érdekelt. Így tekintettem a csapatra. Volt, akinek egészen mást jelentett: volt, akinek a szexről, drogról és rock and rollról szólt, de mindenkinek mást, mert más és más személyiségek voltunk. Nekem minden a zenéről szólt.

Mivel foglalkozol mostanság? Szólókarrierbe fogtál?

Egy duóban, az Uncle Monkban játszom egy barátommal. Ez egy akusztikus folytatása mindannak, amit eddig csináltam, és valami, amivel mindig is szerettem volna foglalkozni. Érdekes, modern bluegrass zenét játszunk, nézzetek utána az interneten! Mandolinon, bendzsón, gitáron, dobrógitáron és hegedűn játszom benne. Egy kombinációja a bluegrass, az indie, és az amerikai folk zenéknek, nagyon jól érzem magam benne.

Vannak jövőbeli terveid ezzel a formációval, esetleg láthatunk valaha ismét a dobok mögött?

Már 30 éve nem fogtam ütőt, és nem hiányzik. A gitározást folytatom, az jó buli. Szerettem dobolni is, de a jövőben maradok ennél.

Az igazi Tommy Ramone sosem távozik a jól bevált aranyköpések nélkül, ugye?

Gabbagabbahey…
Forrás: Pont FM 88.1
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását