2024. április 26. - Ervin

Félmillió önkéntes Magyarországon

Az önkéntes munkavégzés kiváló lehetőséget nyújt a pályakezdőknek a manapság szinte elengedhetetlen munkatapasztalat megszerzéséhez - mondták az önkéntesek toborzásával és közvetítésével foglalkozó Kapu program szervezői pénteken, a tevékenységüket bemuta
2008. július 4. péntek 16:47 - Hírextra
A Kapu program célja egyrészt az, hogy minél több diák, pályakezdő, álláskereső és munkába visszatérni kívánó kismama végezzen önkéntes munkát, szerezzen tapasztalatot és ezáltal kerüljön közelebb a munkaerőpiachoz, másrészt a nonprofit és az üzleti szféra bevonása az önkéntes munkavállalásba. Önkéntes munkára bárki jelentkezhet, aki elmúlt 8 éves (kiskorú szülői engedéllyel és egy felnőtt önkéntes felügyelete mellett segíthet). A munkavégzés pedig ellenőrzött körülmények között zajlik - mondta Dávidné Hidvégi Julianna, a program kifejlesztője.

Az önkéntes munka során elsajátított tapasztalat birtokában a fiatal pályakezdők eldönthetik, hogy valóban a nekik megfelelő pályát választották-e, illetve a gyakorlatban is hasznosíthatják már megszerzett tudásukat.

A program során mindenki azt csinálja, amihez ért, vagy amit szeretne. Semmi sem kötelező, a cél a kölcsönös segítségnyújtás - mondta Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára. Azt is kiemelte, hogy a program önfenntartó, a szervezőknek nem célja a minél nagyobb állami normatíva igénylése. A támogatás mindössze a koordinátor munkáját finanszírozza, aki az önkénteseket irányítja, azaz felméri a piaci igényeket és felkutatja azokat, akik így szeretnének dolgozni.

A program eleinte a szociális ellátást kiegészítő szolgáltatásként működött, főleg idősek, rászorulók ellátását végezték az önkéntesek. Manapság már egészen széles a skála: a kulturális egyesületnél végezhető tevékenységeken át az asztalos munkán, mosogatáson keresztül a riporterkedésig szinte mindenféle munka végezhető a több száz önkéntest fogadó 166 szervezetnél.

A Kapu program 1996-ban indult, egy brightoni szervezet segítségével. Napjainkban Magyarországon csaknem 500 ezer ember végez önkéntes munkát, ez megközelítőleg 17 millió órányi munkavégzést jelent, ezért 2005 óta törvény szabályozza az önkéntes közérdekű tevékenységet - mondta az államtitkár.

A programot jelenleg az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány finanszírozza. Hét településen (Békés, Békéscsaba, Mezőberény, Szarvas, Dombóvár, Miskolc, Szombathely) és Budapest három kerületében nyílik lehetőség a programban való részvételre és az ahhoz kapcsolódó tanfolyam elvégzésére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását