2024. április 24. - György

Egy héttel tovább látogatható a Gulácsy-kiállítás

Egy héttel meghosszabbította a Gulácsy Lajos festőművész életművét bemutató kiállítás nyitva tartását a budapesti Kogart Ház: a tárlat július 27-ig látogatható - közölte az intézmény.
2008. július 1. kedd 14:45 - Hírextra
A tájékoztatás szerint a március 15-i nyitás óta több mint 30 ezren látták minden idők legnagyobb Gulácsy-kiállítását a Kogart Házban. A tárlaton 100 festmény és több mint 120 grafika látható, többségük az életmű legjelentősebb darabja a maga kategóriájában.

A festmények és grafikák mellett szerepelnek eredeti fotók, levelek, dokumentumok és egyéb tárgyi emlékek is, köztük a művész által teremtett, Naconxypannak nevezett álomvilághoz összeállított saját készítésű szótár, az alkotó sétapálcájának markolata, valamint autográf dokumentumok.

Az alkotások köz- és magángyűjteményekből érkeztek a Kogart Házba. Kölcsönzött alkotásokat a tárlatra például a Magyar Nemzeti Galéria, a Petőfi Irodalmi Múzeum, az Országos Széchényi Könyvtár, a Magyar Tudományos Akadémia, a Miskolci Herman Ottó Múzeum, a székesfehérvári Deák Gyűjtemény, a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum, a kecskeméti Katona József Múzeum és mintegy 25 magángyűjtemény.

A Kogart Ház korábbi tájékoztatása szerint Budapesten komoly Gulácsy-anyagot felvonultató tárlat csak 1922-ben, még a festő életében volt. Az életmű teljes keresztmetszetét főművekkel bemutató gyűjteményes tárlatot még soha nem rendeztek.

Gulácsy Lajos (1882-1932) a magyar festészet történetének egyik legkiemelkedőbb alkotója, művészete nem tartozik semmiféle "izmushoz", leginkább az angol preraffaeliták elkésett utódának tekinthető. Festői munkásságának 1924-ben bekövetkezett vaksága vetett véget.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását