2024. március 29. - Auguszta

Alapítvány a lesifotósokért

Bár a lesifotósok világszerte közutálatnak örvendenek a hírességek körében, nagyon is létező, milliós igényeket elégítenek ki. Feltehetően ezért is vette a bátorságot a Helmut Newton Alapítvány, hogy tisztelegjen a "régi iskola paparazzói" előtt, akik még
2008. július 1. kedd 09:13 - Hírextra
"Helmutot elbűvölték a paparazzók, mert ő képtelen lett volna arra, amit ők csináltak" - vallotta be June Newton, a 2004-ben elhunyt híres fotós özvegye. A berlini születésű Newton, aki 1938-ban Hitler elől menekült el Németországból, maga is megpróbálkozott ezzel a műfajjal egy szingapúri lapnál, de kudarcot vallott és innentől kezdve elsősorban a művészi kompozíciókat helyezte előtérbe. Egyik legjobb barátja viszont az a Jean Pigozzi lett, akikek "életből ellesett fotói" a mostani kiállítás középpontjában állnak.

"Szeretek fotókat készíteni, de nem érdekel a végeredmény. Az igazi kihívás meglátni a pillanatot, amelyről oly gyakran lemaradunk" - mondta az 56 éves Pigozzi a kiállítás megnyitóján. Az olasz-francia Pigozzi, aki a világ legnagyobb afrikai műgyűjteményének tulajdonosa és valójában csak kedvtelésből fotózik, szívesen fényképezi magát híres sztárok mellett.

Könnyen megteheti, mert meglehetősen hosszú karjai vannak. Így örökítette meg magát Clint Eastwood, Lenny Kravitz, Andy Warhol, Mel Brooks és Carla Bruni oldalán is. Ezáltal sikerül távol tartani magától a riporterek agresszív és tolakodó bélyegét. "Még soha nem indítottam bírósági eljárást magam ellen" - biztosította hallgatóságát.

Ugyanakkor June-nal együtt azt vallja, hogy egy világ választja el a régi és a mai paparazzókat: "A digitális fotózással jött technikai fejlődés megváltoztatta a fotósok cselekvési módját: mára olyan kíméletlen vadászokká váltak, akik az egyre kínosabb fotókra éhes közönség szolgálatában állnak."

Nem ez volt jellemző a kiállításon szintén számos fotóval szereplő Tazio Secchiarolira, Federico Fellini jó barátjára, aki halhatatlanná tette a római Cinecittá stúdiók és az olasz főváros éjszakai életének, mindenekelőtt a Via Venetónak csillogását, az 1960-as évektől pedig 30 esztendőn át Sofia Loren "házi fotósa" lett. Mellesleg Fellini részben róla, részben az ő sztorijai
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását