2024. március 29. - Auguszta

A vágyakozások könyve

A kortárs zene két kultikus egyéniségének művei hallhatók csütörtökön és pénteken a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben: Leonard Cohen verseire komponálta Philip Glass A vágyakozás könyve (Book of Longing) című ciklusát.
2008. július 1. kedd 09:05 - Hírextra
Leonard Cohen lengyel-litván származású kanadai költő és popmuzsikus versei adják A vágyakozás könyvének szövegét. A költemények, ha lazán, de is összetartoznak: hosszú balladák, szerelmes versek, önéletrajzi művek, a Los Angeleshez közeli zen kolostorban írt spirituális meditációk, valamint rövid, humoros karcolatok fűzére az anyag. Philip Glass elképzelése szerint a koncert egymás után felcsendülő költemények sora, nem hagyományos dalciklus.

A zenét nyolc muzsikusból álló együttes szólaltatja meg. A zenészek mindegyike egész este látható is a színpadon. A négy énekes Leonard Cohen szólóénekesi korszakából merített dalszövegeket énekel, hol kvartettként, hol pedig más variációkban.

Philip Glass előzőleg 1999 őszén a Budapesti Zenei Heteken lépett föl, akkori szereplése élénk szakmai visszhangot váltott ki. A sokoldalúan képzett muzsikus a Chicagói Egyetemen és a New York-i Juilliard Schoolban diplomázott. Az 1960-as évek elején két évig Nadia Boulanger tanítványa volt Párizsban, közben pénzkeresés céljából Ravi Shankar indiai zenéjét írta át a "nyugati" kottaírás szerint. 1974-ig számos jelentős és újító jellegű darabbal rukkolt elő, tucatnyi új zenét szerzett együttese, a Philip Glass Ensemble, valamint a New York-i Mabou Mines Theater Company számára, amelynek alapításában is részt vett. Ebben az időszakban írta a mérföldkőnek számító operáját, az Einstein on the Beach-et, amelyet Robert Wilsonnal mutatott be 1976-ban.

Folymatosan bővítette repertoárját, amelyben operák, táncdarabokhoz és filmekhez írt zenék, illetve kamara- és nagyzenekari művek is sorakoznak. Martin Scorsese Kundun című filmjéhez komponált zenéjét Oscar-díjra jelölték. Stephen Daldry Az órák című filmjének a zenéjéért Arany Glóbusz-, Grammy- és Oscar-díjra jelölték, illetve elnyerte a Brit Film- és Televíziós Akadémia (BAFTA) díját a filmzene kategóriában.

2005-ben mutatták be a Waiting for the Barbarians című operáját, amely J. M. Coetzee könyve nyomán született. Glass az indiai szellemi vezetőnek, Srí Rámakrisnának állított emléket a The Passion of Ramakrishna című zenekari művével, amelyet először 2006-ban hallhatott a közönség az Orange County Performing Arts Centerben.

A Book of Longing, valamint az Appomattox című opera 2007-ben került közönség elé. Woody Allen legújabb, Kasszandra álma című filmjének zenéjét is Philip Glass szerezte.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását