2024. április 20. - Tivadar

Iszapban a múltunk

Egy tó üledékének geokémiai vizsgálatai lebbentették fel a fátylat arról, hogy miként változott a bányászat és a fémfelhasználás Kínában az elmúlt hétezer év során.
2008. június 29. vasárnap 11:53 - Hírextra
Mindeddig Kínában hasonló geokémiai vizsgálatok csupán az elmúlt száz évről szolgáltattak adatokat, bár az is igaz, hogy sokszor nehéz elkülöníteni a történelmileg képződött fémüledékeket a jelenkori urbanizáció, környezetszennyezés és ipari fejlődés hatásaitól - olvasható a Science Daily című angol nyelvű tudományos hírportálon.

Hsziang Tung Li, a Hongkongi Műszaki Egyetem professzora kollégáival a Hupej-tartományban (Hubei) lévő Lience (Lianzi) tó üledékéből 300 mintát vett, amelyekben radiokarbonos vizsgálattal elemezték a réz, ólom, nikkel és cink koncentrációját.

A kutatók választása azért esett erre a tóra, mert abba nem jutott szennyvíz, így ideális helynek számít a környezeti változások és az emberi tevékenység következményeinek a vizsgálatára.
Az ötezer éves mintákban alacsony volt a fémek koncentrációja. Ez arra enged következtetni, hogy az adatok a fémek természetes elosztását tükrözik. Bizonyos idő elteltével a fém mennyisége növekedni kezdett, ami a kora bronzkortól (Kr.e. 1500) növekvő bányászati tevékenységet és fémfelhasználást tükrözi.

A hadakozó fejedelemségek korában (Kr.e. 475-221 között) képződött üledékben drámaian megnőtt a fémek koncentrációja, ami az ötvözetekből készült bronzeszközök elterjedésére, valamint az ehhez szükséges bányászat fokozódó termelésére utal.

"Érdekes módon az üledékben megfigyelhető fémkoncentráció változása megfelel a Római Birodalom korából származó európai adatoknak" - jegyezte meg Li professzor.

A fémkoncentráció szignifikáns növekedése az üledékben belenyúlt a Han-dinasztia Kr.e. 206- Kr.u. 220 között tartó uralkodásába. Ezután a növekedés lelassult, újbóli megugrás az 1800-ás évek közepén figyelhető meg, amikor Kína belépett az iparosodás korába.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását