2024. április 20. - Tivadar

Tisztességes nyomozást várnak a melegbár ügyében

Megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy a rendőrség rongálás bűncselekménye ügyében indított nyomozást az Action Bár nevű meleg szórakozóhelyet 2008. június 27-én a hajnali órákban Molotov-koktéllal felgyújtó ismeretlen tettesek ellen.
2008. június 28. szombat 09:48 - Hírextra
Álláspontunk szerint a bár elleni támadás emberölési kísérlet, hiszen az elkövetők telefonon ellenőrizték, hogy a bárban emberek vannak, és hogy meddig van nyitva, mielőtt felgyújtották. Pusztán a szerencsének, és a bent lévők lélekjelenlétének köszönhető, hogy nem történt személyi sérülés – a cselekmény alkalmas volt a bárban lévők életének kioltására.

Azzal, hogy a rendőrség rongálásként bagatellizálja az esetet, gyengíti a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) emberek elleni gyűlölet-bűncselekmény erkölcsi megítélését és az LMBT emberek jogbiztonságát, és közvetve további támadásokra bátorítja az elkövetőket. Ezért felszólítjuk az ügyben nyomozó V. kerületi rendőrkapitányságot, hogy emberölési kísérlet ügyében folytassanak nyomozást, a bűncselekmény súlyának megfelelő kellő gondossággal.

A gyilkossági kísérlet következménye annak a gyűlöletkeltésnek, amelyet egyes szélsőjobboldali csoportok, valamint a katolikus egyház és jobboldali politikusok folytatnak az elmúlt hetekben az LMBT emberek és az LMBT fesztivál ellen. Az eset ismét felveti a gyűlölet-bűncselekmény jogi szabályozásának szükségességét.

Felhívjuk törvény- és demokráciatisztelő polgártársainkat és a jogvédő civil szervezeteket, hogy július 5-én jöjjenek el 15.00 órára az Erzsébet térre a Meleg Méltóság Menetre, így tiltakozva a különböző kisebbségeket az utóbbi időben megfélemlítő szélsőjobboldali támadások ellen.

Atlasz LMBT Sportegyesület
Dél-alföldi Meleg Baráti Kör
Együtt Egymásért Kelet-Magyarországon Egyesület
Flamingó Kör
Friss Gondolat Ifjúsági Egyesület
gay.hu szerkesztősége
Háttér Társaság a Melegekért
Labrisz Leszbikus Egyesület
Lambda Budapest Baráti Társaság
Mások szerkesztősége
Na végre! szerkesztősége
Patent Egyesület
pride.hu szerkesztősége
Szimpozion Egyesület
Szivárvány Misszió Alapítvány

Kiadó: Szivárvány Misszió Alapítvány
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását