2024. április 26. - Ervin

Festett fakoporsókat találtak

A Kairói Egyetem régészei Szakkarában festett fakoporsókra bukkantak. Szakkarában, amely leginkább az első piramisról, Dzsószer fáraó lépcsős piramisáról nevezetes, Kr.e. 2700 körül kezdtek el temetkezni az egyiptomiak, s háromezer éven át, a római korig
2008. június 28. szombat 11:43 - Hírextra
Szakkarában, amely leginkább az első piramisról, Dzsószer fáraó lépcsős piramisáról nevezetes, Kr.e. 2700 körül kezdtek el temetkezni az egyiptomiak, s háromezer éven át, a római korig helyezték itt el szeretteiket - olvasható az Archaeologica című angol nyelvű hírportálon.

Zahi Havasz, az Egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács vezetőjének bejelentése szerint a fakoporsókra a XVIII., vagy a XIX. dinasztia idején élt vezető egyiptomi tisztségviselők sírkamráiban leltek. A legrégebbi a Kr.e. XIII. századból, II. Ramszesz korából származik, aki Kr.e 1279 és 1213 között igazgatta Egyiptom népének sorsát. A legkésőbbi koporsók a Kr.e. VI. századdal datálódnak

Ahmed Szaid, a Kairói Egyetem régészeti csoportjának vezetője szerint a sírkamrákban szobrokat is találtak, amelyek feltehetően a koporsók "tulajdonosait" ábrázolják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását