2024. április 24. - György

Minden ötödik túl van a kenderen

Minden ötödik európai kipróbálta életében a kannabiszt, és több mint 13 millióan az elmúlt egy hónapban is fogyasztottak a kábítószerből - derült ki az európai kábítószer-ellenes hivatal (OEDT) felméréséből.
2008. június 26. csütörtök 18:25 - Hírextra
Az uniós hivatal a kábítószer-ellenes világnap alkalmából tette közzé csütörtökön a teljes egészében a kannabisznak szentelt, 700 oldalas tanulmányát, amelyben a szakértők e kábítószer - hasis, marihuána, kannabiszgyanta - fogyasztás alakulását vizsgálták jogi, politikai, gazdasági, társadalmi és egészségügyi szempontok alapján.

A tanulmány szerint továbbra is Marokkóból érkezik a legtöbb kannabisz származék Európába, ám Thaiföld, Afganisztán, Pakisztán és néhány közép-ázsiai ország, illetve volt szovjet tagköztársaság is fontos ellátónak számít. Bizonyos országokban a hazai termesztés is jelentős arányú, Nagy-Britanniában például az elfogyasztott marihuána felét "otthon" állítják elő.
A kannabiszgyanta ára országonként nagy eltérést mutat: Spanyolországban grammonként csak 1,4 euróba kerül, Norvégiában viszont már 21,5 euró az ára.

A tanulmány kiemelte, hogy országonként igen eltérő jogi szabályozás van érvényben a marihuána-fogyasztásaal kapcsolatban, és egy esetleges európai szintű jogharmonizáció ezen a téren csak lassan mehetne végbe. Míg például Portugáliában 2000 óta nem büntetendő a füvezés, Luxemburgban viszont 2001 óta börtönbüntetés jár a kannabisz fogyasztásáért és birtoklásáért.
A lisszaboni székhelyű hivatal megállapította, hogy a 2004 után csatlakozott uniós tagállamokban általában szigorúbb törvények vannak életben a marihuána-fogyasztásra vonatkozóan, ám például a kábítószerezéssel összefüggő szegénységre vagy munkanélküliségre viszonylag kevesebb figyelmet fordítanak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását