2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Hogy halt meg Chopin?

Fryderyk Chopin szíve, amelyet konyakban tartósítva egy varsói templom egyik pillérében őriznek, választ adhat arra a kérdésre, hogy mi okozta korai halálát. Mindeddig általánosan elfogadott tény volt, hogy az 1810-ben született zongorista-zeneszerző zsen
2008. június 24. kedd 08:14 - Hírextra
Neves lengyel tudósok azonban mostanság arra hajlanak, hogy Chopin halálát mucoviscidózis okozta. Ez egy örökletes betegség, a nyálkahártya genetikai elváltozása, amely különösen a tüdőt, a hörgőket támadja meg. Ezt a komponista szívének DNS-vizsgálatával akarják bizonyítani.

Wojciech Cichy professzor, a betegség egyik specialistája úgy véli, hogy valamennyi betegség, amelyben Chopin élete során szenvedett, mind a mucoviscidózisra utal: gyermekkorában gyenge volt, hajlamos a tüdőgyulladásra, a köhögésre, felnőtt korában pedig rendkívül sovány volt, ami szintén a betegség egyik tünete és, akárcsak a legtöbb hasonló kórban szenvedő páciens, ő sem érte meg 40. életévét. A professzor arra is felhívja a figyelmet, hogy a zeneszerzőnek nem született gyermeke annak ellenére, hogy hosszú és szenvedélyes kapcsolat fűzte George Sand írónőhöz. Ez arra is utalhat, hogy a betegségre szintén jellemző sterilitás érte el.

"Ha bizonyítani tudnánk, hogy Chopin mucoviscidózisban szenvedett, ezzel nagy ihletet adhatnánk a betegeinknek, különösen a gyermekeknek, akik előtt az lebeghetne, hogy nagy dolgokat vihetnek véghez, mint ő" - mondta Clichy professzor.

Chopin Lengyelországban több, mint híres zeneszerző, nemzeti hős, az ország nehéz szabadságharcának szimbóluma. Szíve egy lepecsételt üvegurnában pihen a varsói Szent Szív templom egyik oszlopának belsejében. Egy kő idézi ott Szent Máté Evangéliumát: "Ahol a kincsed, ott lesz a szíved is".

Halálakor végakaratának megfelelően húga, Ludwika kivetette szívét és hazavitte Varsóba, testét azonban a párizsi Pére-Lachaise temetőben helyezték örök nyugalomra.

Chopin az 1830-31-es lengyel nemesi felkelés után emigrált Franciaországba, apja szülőhazájába, és soha többé nem tért haza. Szívét utoljára a második világháború után vizsgálták meg, miután megmenekült Varsó nácik általi elpusztításától, egy lengyel származású SS tábornoknak, Erich von dem Bachnak köszönhetően.

Grzegorz Michalski, a nemzeti Fryderyk Chopin-intézet igazgatója állítja, hogy az archívumok szerint a szív kitűnő állapotban van, de félő, hogy elpusztul, ha hozzányúlnak. Elmondta, hogy Chopin két élő leszármazottja közül az egyik ellenzi a szív megvizsgálását, míg a másik támogatja.

Az orvosok hivatalos kérelmet intéztek a lengyel kulturális minisztériumhoz, hogy ellenőrizzék: megtalálható-e egy DNS-teszt révén a CFTR gén mutációja, amely a betegség okozója. A minisztérium szóvivője csupán annyit mondott, hogy "megfelelő választ adnak a jelenleg folyó kutatások alapos megvizsgálása után".

A Szent Szív templomban, amely a lazarénus rendé, a szerzetesek inkább azt szeretnék, ha nem vennék ki Chopin szívét az oszlopból. "Akik odaát vannak, nyugodjanak békében. Ez valami megfoghatatlan, nagy titok, de mostanában olyan kultúránk van, amelyben mindent mindenáron tudni akarunk" - mondta a Franciaországban tanult Bernard atya.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását