2024. április 26. - Ervin

A napsütés veszélyei

A bőrgyógyászok feltételezése szerint évente 5400 új bőrdaganatos megbetegedés keletkezik Magyarországon, s ezek jelentős részéért a káros UV-sugárzás tehető felelőssé - mondta a távirati irodának az Országos Környezetegészségügyi Intézet igazgatóhelyette
2008. június 23. hétfő 13:13 - Hírextra

Páldy Anna hangsúlyozta: a magyarországi daganatos megbetegedések statisztikáit gyűjtő Nemzeti Rákregiszter adatai szerint az elmúlt egy évben mintegy 1800 új bőrdaganatos esetet regisztráltak, azonban ez az adat valószínűleg alulbecsült, hiszen nem mindenki kerül az ellátórendszer látókörébe, ezért a bőrgyógyászok azt feltételezik, hogy körülbelül háromszor ennyi új daganatos megbetegedés képződik egy-egy év alatt Magyarországon.


Az ilyen típusú megbetegedésért a túlzásba vitt napozás is okolható. Ugyanis az UV-B sugárzás a napsugárnak az a komponense, amelynek legfőbb negatív tulajdonsága, hogy festékes és nem festékes típusú bőrdaganat-képződést indít el a szervezetben. "Minél fiatalabb korban égünk le és minél többször, annál nagyobb az esélye annak, hogy az élet folyamán daganat alakulhat ki, elsősorban azon a területen, ahol elszenvedtük korábban a leégést" - fogalmazott Páldy Anna.
Az igen magas UV-B sugárzásra az Országos Meteorológiai Szolgálat hívta fel a közvélemény figyelmét. A legfrissebb adatok szerint hétfőn 8,1-es extrém, a következő napokban pedig 7,5-ös nagyon erős kategóriájú sugárzás várható. Az adatok elérhetők a www.napsugarzas.hu honlapon, ahol sok más érdekes információ is található a témával kapcsolatban.


A felhívást azért tették közzé, hogy a különösen erős UV-B sugárzásra fel tudjanak készülni az emberek és ne tegyék ki magukat a rákkeltő veszélynek. "Ilyenkor 11 és 15 óra között lehetőleg ne tartózkodjon senki a tűző napon, ha kint van a szabadban, akkor vonuljon árnyékba, vagy öltözködjön fel úgy, hogy védje a bőrét. Viseljen kalapot, napszemüveget és természetes alapanyagú fehér vagy világos színű lenge öltözéket, erre ne csak a strandolók figyeljenek, hanem a városban közlekedők, szabadban dolgozók is" - tanácsolta Páldy Anna.
A szakember szerint a világos bőrűek akár 15 perc alatt is leéghetnek, a gyerekek pedig még hamarabb.
"Azt látjuk az Országos Meteorológiai Szolgálat statisztikai adatai alapján, hogy egyre több az olyan nap, amikor nyolc feletti az UV-index értéke. A korábbi években a május 1. és szeptember 30. közötti napok tíz százalékában fordult elő, hogy 7,5 felett volt az UV index, 8 feletti értéket pedig nagyon ritkán mértek. Viszont tavaly több mint harminc napon volt 8 feletti az UV-érték és 8,1; 8,2; 8,3-mat is mértek. Azt látjuk, hogy ez a folyamat elindult a növekedés irányába, egyre gyakrabban mérünk nagyon magas UV sugárzást" - tette hozzá Páldy Anna.
A szakemberek nem azt mondják, hogy egész nyáron ne menjen senki a napra. 11 óra előtt és 15 óra után bárki napfürdőzhet, hiszen olyankor is le lehet barnulni, de a napvédő krém használata ugyanúgy fontos. A strandolók fokozottan ügyeljenek arra, hogy többször kenjék be magukat, mert nemcsak a direkt napsugárzás veszélyes, hanem az indirekt is, a víz és a homok felületéről visszaverődő sugárzás még erősebb és rövidebb idő alatt okoz leégést.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását