2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Vécéfronton izmosít Peking

Nyolcezer embert képeztek ki Pekingben a városi illemhelyek tisztántartására. Az olimpiai főváros egy-egy nyilvános vécéjében szolgálatot teljesítő személyzet az általános higiénés szabályok elsajátítása mellett a legfontosabb angol kifejezésekre szorítko
2008. június 22. vasárnap 19:31 - Hírextra
Az olimpiára készülve a kínai fővárosban három évvel ezelőtt indítottak kampányt az elhanyagolt nyilvános vécék modernizálására. A mintegy 400 millió jüanos (közel 9 milliárd forintos) beruházással évente ezer közterületi illemhelyet építettek vagy újítottak fel.

Pekingben ma már nem a szag után mennek azok, akik az utcákat járva mosdót keresnek. A fővárosban található 5333 jól felszerelt, tiszta, vízöblítéses vécéhez szabványos útbaigazító táblák vezetnek, amelyektől az illemhelyek gyalogosan is legfeljebb öt percnyi távolságban vannak.

Az olimpiai helyszíneken 700,a sportesemények közelében pedig 800 illemhelyet adnak át a játékok kezdetéig.

Az új mosdóknál a környezetvédelem is kiemelt helyen szerepelt. A kivitelezők érzékelőket építettek be a vízfelhasználás csökkentésére, miközben a kellemetlen szagok semlegesítését sem hagyták figyelmen kívül.

A nyugati emberek a kényelmes, ülőkés vécéket részesítik előnyben, Ázsiában viszont a testkontaktus kiküszöbölése érdekében a sokkal higiénikusabbnak tartott guggolós megoldást kedvelik.

A viták eldöntésére az olimpiai szervezőbizottság több mint 30 felmérést végzett, amelyből kiderül, hogy a külföldiek a guggolós változatra továbbra is gyakran panaszkodnak, ezért az olimpiai faluban és a sportesemények közelében a fülkék egy részében a fajanszokat a nyugati kultúrákban megszokott vécécsészékre cserélik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását