2024. április 20. - Tivadar

Előnyös hiperaktivitás

A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarhoz (ADHD) kapcsolható génváltozat hasznosnak bizonyult egy kenyai nomád csoport tagjainál - közölték amerikai kutatók a BioMed Central nyílt hozzáférésű tudományos szakportálon.
2008. június 16. hétfő 16:30 - Hírextra
A DRD4 jelű gén egyik változatának jelenléte, mely kapcsolatba hozható a hiperaktivitás megjelenésével, jobb egészségi állapotot eredményezett a nomád törzs lakóinál, míg alultápláltságot okozott letelepedett, földműves társaiknál.

A tanulmány, amelyet Dan Eisenberg, az Egyesült Államok Northwestern Egyetemének végzős antropológushallgatója vezetett, azt vizsgálta, hogy a testtömegindex és a magasság miként változik egy bizonyos, a dopaminreceptorhoz köthető gén kétféle változatának jelenlétében. A dopamin agyunk egyik ingerületátvivő vegyülete.

Eisenberg úgy véli, hogy "ez a gén összefüggésben van az impulzivitással, a jutalom iránti vággyal és a függőséggel". A gén egyik változata pedig kapcsolatba hozható a figyelemhiányos, hiperaktivitásos zavarral. A kutatók egy kenyai törzs (az ariálok) felnőtt férfitagjait vizsgálták, akiknek egyik része nomád életformát folytat ma is, másik része viszont letelepedett már, és földet művel.

A vizsgálat során azt találták, hogy az ADHD-val kapcsolatba hozható génváltozattal élők közül a nomád életformát folytató emberek jobban tápláltak voltak, mint letelepedett társaik. Úgy tűnik, hogy ez a génváltozat amellett, hogy nagyobb mozgékonysággal van összefüggésben, erőteljesebb újdonságkereső viselkedést is jelent. Ezek a tulajdonságok kifejezetten előnyösek a vadászok között, hátrányosak viszont a nyugalmat, türelmet igénylő földműves életmódnál.

A tanulmány megállapításai utalnak arra is, hogy különböző környezetben különböző viselkedési típusok lehetnek hasznosak, vagy károsak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását