2024. április 24. - György

Ukrán üzletember a leggazdagabb

A kijevi Korreszpondent hetilap értékelése szerint Rinat Ahmetov donyecki üzletember több mint 31 milliárd dollárra becsült vagyonával már nem csak Ukrajna, hanem Európa leggazdagabb embere.
2008. június 13. péntek 22:31 - Hírextra
A mértékadó magazin pénteken immár harmadszor tette közzé Ukrajna 50 leggazdagabb emberének listáját. Eszerint a legtehetősebb ukránok vagyona egy év alatt megduplázódott, és összesen 112,7 milliárd dollárt tesz ki, ami több mint kétszerese az ország éves költségvetésének.

Az ukrán mágnások listáját vezető Rinat Ahmetovnak, a System Capital Management társaság tulajdonosának vagyona - a Dragon Capital ukrán befektetési vállalat szakértőinek számításai szerint - a tavalyihoz képest szintén megkétszereződött: 15,6 milliárdról 31,1 milliárd dollárra növekedett, ami 1,5 milliárddal haladja meg a leggazdagabb oroszként számon tartott Oleg Gyeripaszka becsült vagyonát.

A leggazdagabb ukránok rangsorának második helyét elfoglaló, az acéliparban és a pénzügyi szférában érdekelt Viktor Pincsuk jelenleg 8,8 milliárd dollárt kitevő vagyona egy év alatt 1,8 milliárddal nőtt. Ennél gyorsabb ütemben gyarapította gazdagságát az acélipari, kőolaj-, pénzügyi- és médiaérdekeltségekkel rendelkező Igor Kolomojszkij, akinek a vagyona a tavalyi 3,82 milliárd dollárról 6,55 milliárdra növekedett.

A többieknél gyorsabban gazdagodott az Energia elnevezésű konszern három szénmágnása, Viktor Nuszenkisz, Leonyid Bajszarov és Gennagyij Vasziljev. Ők egy év alatt milliomosokból milliárdosokká avanzsáltak.

Egyébként legtöbb milliárdossal a dnyipropetrovszki Privat pénzügyi-ipari csoport dicsekedhet, amelynek három társtulajdonosa összesen 17,7 milliárd dollárral van jelen a leggazdagabb ukránok félszázas toplistáján. A rangsor 20 képviselője a fém- és energiaiparnak köszönheti vagyonát, míg tízen a bankszektorban gazdagodtak meg.

A Korreszpondent szerint idén a tavalyinál valamivel kevesebb a milliárdos az ukrán parlamentben, mert míg a múlt évben a Régiók Pártja (PR) az akkori ötvenes toplistáról nyolc mágnással képviseltette magát a törvényhozásban, addig az idén héttel (összvagyonuk becsült értéke 35,42 milliárd dollár). Julija Timosenko Blokkja (BJUT) a múlt évi nyolccal szemben jelenleg csak öt szupergazdag parlamenti képviselővel rendelkezik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását