2024. április 23. - Béla

Gyurcsány Prágába utazik

Gyurcsány Ferenc hétfőn Prágába utazik, ahol a visegrádi együttműködésben részt vevő négy ország (V4) miniszterelnöke és Nicolas Sarkozy, az EU soros elnöki tisztét betöltő Franciaország elnöke egyeztet az unió előtt álló ügyekről - közölte a kormányszóvi
2008. június 12. csütörtök 18:57 - Hírextra
Daróczi Dávid tájékoztatása szerint a prágai programban nincs külön találkozó a szlovák kormányfővel. A vasárnap esti munkavacsorán a prágai magyar nagykövet képviseli a Magyarországot.

(Göncz Kinga külügyminiszter előzőleg azt mondta, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök biztosan tárgyal szlovák partnerével, Robert Ficóval a prágai V4-es csúcstalálkozón, ez azonban nem tekinthető hivatalos megbeszélésnek.

"Biztos vagyok abban, hogy fognak egymással szót váltani. Lesznek olyan kérdések, amelyek aktuálisak és amelyek ezen a megbeszélésen szóba fognak kerülni" - fogalmazott Göncz Kinga a kormányszóvivői tájékoztatón.)

A prágai V4-találkozó idején a résztvevők már tudni fogják, hogy az írek a csütörtöki népszavazáson elfogadták-e az EU reformszerződését. A dokumentum - és az Európai Unió működésének benne lévő tervezett reformjai - januári életbe lépéséhez a szervezet mind a 27 tagállamának a jóváhagyására szükség van. Az ír igen vagy nem így meghatározza a cseh EU-elnökség időszakát is. Csehország 2009 első felében lesz az EU soros elnöke.

Az európai reformszerződést egyelőre Csehország sem hagyta jóvá. A kormányzó Polgári Demokratikus Párt szenátorainak kezdeményezésére jelenleg az alkotmánybíróság vizsgálja, összhangban van-e a szerződés a cseh alkotmánnyal vagy sem.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását