2024. április 20. - Tivadar

Százéves hegedűt kapott a színház

Százéves, Reményi Mihály (1867-1939) híres magyar hangszerkészítő műhelyéből származó, hegedűt kapott ajándékba a héten a prágai cseh Nemzeti Színház. Az értékes hegedűt elsősorban Lucie Svehlová, prágai Nemzeti Színház kitűnő hegedűművésze fogja használn
2008. június 10. kedd 18:45 - Hírextra
Az értékes zeneszerszámot Dadja Altenburg Kohl, a Németországban élő, cseh származású orvos és egy családi gyógyszergyártó cég vezetője ajándékozta az elsőszámú csehországi színháznak.

Dadja Altenburg Kohl a hetvenes években végezte el a Károly Egyetem orvosi karát, majd az akkori Nyugat-Németországba ment férjhez. 1980-tól orvosként dolgozott, majd férje révén a gyógyszeriparban csinált karriert. A kultúra élete nagy szerelme, s Németországban valamint Csehországban több képzőművészeti galériának is kurátora.

2006-ban létrehozta a DrAk Alapítványt, amelynek legfőbb célja a cseh kultúra támogatása. A mintegy két év alatt a DrAk Alapítvány a cseh Nemzeti Színház több előadásához nyújtott anyagi támogatást. Nagyobb összeggel támogatta egyebek között Mozart Don Giovanni című operájának színrevitelét a 2006-os Mozart-évben, míg legutóbb tavaly az Egyesült Államokban élő Milos Forman rendezésében a Prágában színpadra vitt, Jól fizetett séta című darabot támogatta.

A most ajándéka adott hegedű 1909-ben készült Reményi Mihály műhelyében, aki sikeres folytatója volt a világhírű cramonai hegedűkészítők, Stradivari és Guarneri hagyományainak. 
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását