2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A sakkzseni esete az elrabolt műkincsekkel

Az Ünnepi Könyvhétre jelent meg Farkasházy Tivadar Bobby visszatér című könyve, amelynek egyik legérdekesebb fejezete Neményi Bertalannak a II. világháború után hadizsákmányként az akkori Szovjetunióba hurcolt műkincsgyűjteményéről szól.
2008. június 9. hétfő 20:15 - Hírextra
Neményi Bertalan Bobby Fischer sakkzseni nagybátyja volt, aki irodaszereket árusító bolthálózatot tartott fenn és annak jövedelméből káprázatos műkincsgyűjteményt hozott létre. Csontváry, Rippl-Rónai, Gulácsy, Gustav Klimt képei mellett nagyon értékes volt a különleges metszetgyűjtemény - Dürerekkel - valamint a kortárs alkotók, köztük a német expresszionisták, akkor még igen friss képeiből álló, egyenesen Berlinben vásárolt képkollekció. Valójában Bobby Fischer lett volna a jogos örököse ennek a több milliárd forintot érő kincsnek, de ő maga nem ismerte el, hogy Neményi Bertalan testvérének, Pálnak a fia - írja könyvében Farkasházy Tivadar.

A II. világháború idején a műkincsgyűjteményt bevitte Neményi Bertalan a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank trezorjába, annak 99 százalékát azonban elvitte a Vörös Hadsereg - a Gazdasági Tiszti Bizottság nevű különítményük közreműködésével - háborús jóvátételként.

Valójában háborús jóvátételként nem vihettek volna el műkincsgyűjteményt, mert a békeszerződések kizárták, hogy tudományos, művészeti vagy történelmi értékek kikerüljenek a vesztes országokból. De ezzel senki nem törődött a háború alatti rablások, a hadizsákmány-szerzés során. És nem ez volt az egyetlen családi műkincs, amelyik elkerült Oroszországba, ilyen volt a Kornfeld- vagy a Herzog-gyűjtemény is - hangsúlyozta az MTI munkatársának Mravik László.

A Neményi-gyűjtemény hollétéről a művészettörténész elmondta: Oroszországban legalább 20 helyen lelhetők fel a darabjai, raktárakban, de kiállítótermekben is. A művészettörténész látta is egy töredéküket, igaz, rövid időre. Vannak olyan alkotások, amelyek a Puskin múzeumban állandó kiállításon is láthatók. A műkincsek pontos listája és hogy hol találhatók, bizonyára megvannak az orosz levéltárakban, de ezeket titkosan kezelik az ottani hatóságok - tette hozzá.

Van-e esélye annak, hogy egyszer Magyarországra kerüljenek ezek a műkincsek? A művészettörténész szerint mindez politikai kérdés, Magyarországon és Oroszországban is.

Olyan alkotmányi szintű döntés született Oroszországban 10 évvel ezelőtt, hogy ami a birodalom területén múzeumokban, közintézményekben fellelhető műkincs, az az orosz kormány tulajdona. Ennek ellenére azért sikerült már visszahozni Magyarországra sárospataki könyveket és néhány képet is, de ezzel a mai orosz vezetés nem ért egyet, "erről az orosz duma hallani sem akar" - mondta Mravik László, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy orosz kollégái nagy szakértelemmel és gondossággal bánnak e műkincsekkel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását