2024. április 19. - Emma

A csapvíz ellenére is vedeljük az ásványvizet

Húsz év alatt majdnem harmincszorosára növekedett a hazai ásványvízfogyasztás; a legtöbben a gyakran klórízű csapvíz helyett isznak ásványvizet - mondta az InfoRádiónak a Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács titkára.
2008. június 9. hétfő 21:32 - Hírextra
Bikfalvi Istvánné szerint a mértéktelen ásványvízfogyasztásnak nincs egészségügyi kockázata. Azt ugyanakkor elismerte, hogy Magyarországon a csapvíz is kifogástalan minőségű. Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület élelmiszer szakértője szerint az egészséges embereknek nem árthat az ásványvíz, de nem érdemes sokáig ugyanazt az összetételű ásványvizet inniuk.

Az 1990-es évek elején 3-4 liter volt az évi egy főre jutó ásványvízfogyasztás, tavaly pedig már 105 liter - mondta az InfoRádiónak Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács titkára. Bikfalvi Istvánné szerint a csaknem harmincszoros növekedés hátterében az áll, hogy sokan csapvíz helyett isznak ásványvizet.

A magyar csapvíz is megbízható és kifogástalan a minősége, nincsen vele semmi baj, de klórozzák, így sokak szerint nem olyan jó ízű - emelte ki.

A Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács titkára hangsúlyozta: nincs egészségügyi kockázata az ásványvíz túlzott fogyasztásának, ugyanis napi egy-másfél liter fogyasztása esetén sem kerül akkora ásványi anyag mennyiség a szervezetbe, amely káros lenne, és az ásványvíz eredendően tiszta.

A képet az teszi teljessé, ha elmondjuk, hogy a világsztárokkal reklámozott ásványvízfogyasztás súlyosan károsíthatja a környezetet a milliószám kidobott PET-palackok miatt. Ezzel kapcsolatban Bikfalvi Istvánné elmondta: a szervezet mindent megtesz, hogy a palackok ne a hulladéklerakókba kerüljenek, hanem azokat szelektíven gyűjtsék, és újrahasznosítsák, ugyanis egy ilyen palack értékes nyersanyag, például női ruha is készíthető belőle.

Egy nagy lavor vízben ülünk

Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület élelmiszer szakértője szerint az egészséges embereknek nem árthat az ásványvíz, de még nekik sem érdemes sokáig ugyanazt az összetételű ásványvizet inniuk. Dömölki Lívia közölte: a veseproblémákkal küzdőknek érdemes odafigyelni, hogy milyen ásványvizet isznak, ugyanis a sok kalcium elősegíti a vesekő képződését. A gyerekeknek sem jó, ha túl ásványi só jut be a szervezetükbe.

Magyarországon szerencsések vagyunk, egy "nagy lavor vízben ülünk", jó az ivóvíz az ország nagy részén, ihatjuk a csapvizet - hangsúlyozta a szakértő.
Forrás: InfóRádió
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását