2024. április 25. - Márk

Esős Ünnepi könyvhét

Az esős idő ellenére sokan kilátogattak szombat délután a budapesti Vörösmarty térre, a 79. ünnepi könyvhétre.
2008. június 7. szombat 20:35 - Hírextra

Závada Pál író Kőrösi Zoltánnal beszélgetett új, Idegen testünk című regényéről.
A szerző elmondta, hogy az 1940-es években játszódó kötetén három és fél évig dolgozott, ennek fele anyaggyűjtéssel telt el. Hozzáfűzte, elsősorban két világháború közötti irodalmat, szépprózát olvasott, de korabeli parlamenti felszólalásokat, dokumentumokat is tanulmányozott. Rámutatott, hogy az olvasással a nyelv- és szóhasználatot kutatta.

Závada Pál kiemelte, hogy munkája nem egy helyszínen játszódik, sőt a narrátorok is váltják egymást, akár egy mondaton belül is. "Az elbeszélők által használt kamera folytonos mozgásban van" - fogalmazott.

Arra a felvetésre, hogy ez a technika meglassíthatja az olvasást, úgy válaszolt, ez olykor direkt jó.
Az író kitért arra, hogy az Idegen testünkben úgy próbál posztmodern lenni, hogy elbújtat a regényben egy hagyományos családtörténetet.

Arra a kérdésre, nem tartott-e attól, moralizálásba csap át a regénye, azt válaszolta, fontos, hogy a szépprózának minden lehessen a tárgya, legyen szó akár szerelemről, akár politikáról vagy nemzetkarakterológiáról. A hangsúly azon van, hogyan írják meg a témát - folytatta. Závada Pál elmondása szerint olyan stílust próbált alkalmazni, mellyel szabadon lehet beszélni, vitatkozni a kényesebb kérdésekről is. Fontos, hogy "a papírból ne hulljon ki" a propaganda, a nevelői szándék.
Esterházy Péter az Európa Kiadó standjánál dedikált. Az olvasók hosszú, tömött sorokban várakoztak arra, hogy a szerző aláírásával lássa el a megvásárolt könyveket. Egy idősebb hölgy szerint a dedikált kötet személyesebb, eszmei értéke megnő.

Egy fiatal, 25 éves férfi szerint az írók, költők történelmi személyiségek. Mint mondta, ha 60 év múlva egyedül lesz, akkor csak olvasni fog.
Egy 30 év körüli nő "rendkívül nagyra tartja" Esterházy Pétert. Hozzátette, hogy az író szinte összes kötetét megvásárolta.

Egy fiatal férfi egy, a szerkesztésében megjelenő az egyház és a közélet találkozásáról szóló kötetéből tiszteletpéldányt adott Esterházy Péternek.
Kő András Bozsik és A Grosics című kötetét a Libri sátránál dedikálta Grosics Gyula és Bozsik Péter társaságában.

Egy házaspár a távirati iroda kérdésére megemlítette, hogy 1947 óta ismerik Grosics Gyulát. A pár férfi tagja megjegyezte azt is, hogy mindent gyűjt, ami a futballal kapcsolatos.

Parti Nagy Lajos író a szakadó eső miatt az Európa Kiadó sátra alatt látta el kézjegyével az elé kerülő köteteket. Egy 30 év körüli férfi megtiszteltetésnek érezte, hogy egy Kossuth-díjas író dedikálta könyveit. A kötet így sokkal személyesebb, évek múlva pedig értékesebbé is válik - vélekedett.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását