2024. április 19. - Emma

Az alkohol, a gének és a rák

Egy genetikai felfedezés magyarázhatja meg, hogy a mértéktelen ivászat egyeseknél miért okoz daganatot, míg másoknál nem.
2008. június 1. vasárnap 12:48 - Hírextra

Tíz szájüregi rákban szenvedő beteg közül hét többet iszik, mint kellene, ráadásul dohányzik is. Az alkoholizálás egyébként rizikófaktornak számít a garat, gége, nyelőcső, a bél, a máj, valamint az emlő rosszindulatú daganatai kifejlődése szempontjából is - olvasható a BBC News hírei között.

Egy összeurópai kutatás során, amelyet a lyoni Rákkutató Ügynökség irányított, a tudósok összesen 9000 azonos korú és hasonló életmódot folytató egyén adatait elemezték. A kutatás résztvevőinek egy részé szájüregi, vagy torokrákban szenvedett, más részüknél viszont nem alakult ki rosszindulatú elváltozás.

Az okokat keresve a kutatók kiderítették, hogy a titok nyitja az alkohol-dehidrogenázban - a májban az alkohol lebontását végző enzim termelését szabályozó génben - rejlik. Az ADH-génnek ugyanis két olyan variációja van, amelyek megléte esetén lényegesen gyorsabban bomlik le az alkohol kevésbé kártékony vegyületekre, így kisebb a rákos daganat kialakulásának rizikója is. Az egyik génmutáció hordozói százszor gyorsabban bontják le az alkoholt, mint azok, akik nem rendelkeznek ezzel a génvariánssal.

A kutatók azonban, akik eredményeikről a Nature Genetics című szaklapban számoltak be, arra figyelmeztetnek, hogy a génmutáció nem jelent licencet a mértéktelen ivászatra. Gének ide vagy oda, azok, akik fogyasztanak alkoholt, nagyobb kockázatnak teszik ki magukat a rák kialakulása szempontjából, mint azok, akik absztinensek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását