2024. április 19. - Emma

Filharmonikusok a hangárban

Több mint 125 éves fennállásuk óta először léptek fel egy repülőtéri hangárban a világhírű Berlini Filharmonikusok. Az egyedülálló premiert a közeli bezárásra ítélt tempelhofi repülőtér - szakértők szerint kiváló akusztikájú - 2-es számú hangárjában tarto
2008. május 30. péntek 18:21 - Hírextra
A koncert műsorában Berlioz-művek szerepeltek, mégpedig a francia zeneszerző leghíresebb alkotása, a Fantasztikus szimfónia, valamint a La Mort de Cléopatre című kantáta. Sir Simon Rattle, valamint az ugyancsak nemzetközi hírű Susan Graham operaénekesnő szerint a sajátos helyszín ellenére sem lehetett ok a panaszra, "mintha otthon lettek volna."

Igaz, a Berlini Filharmonikusok nem önszántukból kényszerültek az átmeneti költözésre, tíz nappal ezelőtt ugyanis tűz ütött ki a zenekar Berlin szívében, a Potsdamer Platz közvetlen közelében lévő épületében. A lángok következtében a tetőszerkezet olyan súlyos károkat szenvedett, hogy a helyreállítás időszakára ideiglenes koncerttermekre volt szükség. A zenekar vezetőinek így esett a választása a tempelhofi hangárra azok után, hogy az első "áthelyezett" fellépést az elmúlt hét végén a híres Olimpiai Stadionhoz tartozó Waldbühnén tartották, a korábbi főzeneigazgató, Claudio Abbado vezényletével.

A tempelhofi hangár a jelek szerint közel áll a filharmonikusok szívéhez. Az elkövetkező szezonra - legkevesebb egy alkalomra - már kibérelték azt, mégpedig egy Stockhausen-koncertre, elsősorban azért, mert a közelmúltban elhunyt német zeneszerző műveinek bemutatására kifejezetten nagy helyre van szükség. A jóval finomabb, érzékenyebb Berlioz-művek "repülőtéri" előadása ennél is nehezebbnek ígérkezett, de végül is minden sikerült. Sir Rattle egyébként is a legfontosabbnak azt nevezte, hogy az együttes - mint fogalmazott - úgy játsszon, ahogy mindig is szokott, függetlenül attól, hogy a fellépésre a megszokott koncertteremben vagy a tempelhofi 2-es hangárban kerül sor. "S Berlioz is lelkesedett volna az ötletért, hogy zenéjét egy repülőtéren adják elő" - tette hozzá.

A sikerhez mindenesetre a zenekar tudása mellett szerencse is kellett. A koncert idején ugyanis a közeli leszállópályákon csupán egyetlen repülőgép landolt, s ugyanebben az időben Tempelhofról csak két-három kisebb helikopter emelkedett a magasba. S a hangárból lett hangverseny-terem akusztikájába, a koncertbe egyikük sem "zavart bele."

Mindennek ellenére a filharmonikusok egyelőre búcsút intenek Tempelhofnak, s a reptéri kiruccanás után június 2-től visszaköltöznek megszokott berlini otthonukba. A hangár pedig inkább rockkoncertek helyszíne lesz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását