2024. március 29. - Auguszta

Hogyan viselkednek a sünök az úton?

Egyre kisebb az életterük, és egyre többet ütnek el közülük: Nagy-Britannia egyes részein felére csökkent a sünpopuláció mérete. Nincs sok esélyük az utakra tévedt sünöknek: egy kutatás megmutatta, hogy a tüskés ragadozók addig várnak, míg a feléjük robog
2008. május 29. csütörtök 07:35 - Hírextra
Nagy-Britannia több területén az elmúlt években a sünpopuláció mérete felére csökkent, a szakértők szerint ennek fő oka, hogy az állatok egyre kisebb területre szorulnak vissza, ráadásul évente 15 ezer példányt ütnek el közülük.

A sünök viselkedését az úttesten a Londoni Egyetem kutatói vizsgálták a windsori kastély parkjában éjszakánként. Azt figyelték, hogyan reagálnak az állatok a motor beindításának zajára vagy arra, ha fényszórók világítják meg őket.

A tüskések előbb megriadtak, majd általában összegömbölyödtek: ez a védekezési módszer természetes ellenségeikkel szemben működik ugyan, az autók kerekei ellen azonban mit sem ér. Ha a sünök mégis megmozdultak, akkor is túl későn lendültek mozgásba ahhoz, hogy elmeneküljenek a kocsi elől.

Hiába veszélyes, a sünök szeretnek az utakon mászkálni: az aszfalt meleg, ami nemcsak kellemes érzés, de még a vadászatot is megkönnyíti, hiszen a rovarokat is vonzza.
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását