2024. április 24. - György

Tejben-vajban a tejnapon

A Nemzetközi Tejszövetség 1957 óta minden év május utolsó keddjén - idén május 27-én - tartja a tej világnapját. A tej és a tejtermékek az egészséges táplálkozás fontos elemei.
2008. május 26. hétfő 10:11 - Hírextra
Orvosok, táplálkozástudományi szakemberek okkal javasolják bőséges fogyasztását, hiszen megtalálható benne csaknem valamennyi tápanyag: ez a legjelentősebb kalciumforrás (megőrzi csontozatunk és fogaink épségét), sok más szükséges ásványi anyag (magnézium, cink, foszfor, króm, szelén stb.), többféle vitamin (A, B1, B2, B6, B12, D), magas biológiai értékű fehérje és tejcukor. A tej egyes alkotórészei vérnyomáscsökkentő, érfalvédő, illetve rákellenes hatást fejtenek ki. A túlsúlyos gyerekeknek minél több tejet kellene inniuk, hogy megszabaduljanak fölös kilóiktól, ugyanis a tejben lévő kalcium egyfelől gyorsítja a zsírok "égését", másrészt lassítja a zsírsejtek szaporodását.

A tejben lévő anyagok könnyen emészthető formában vannak jelen, ezért ajánlott napi legalább fél liter fogyasztása - kivéve persze azokat, akiknek szervezete nem tudja lebontani a tejcukrot, illetve tejallergiában szenvednek (ők a magyar lakosság csaknem egyharmadát teszik ki.) Egyes kutatók azonban arra figyelmeztetnek: a tejivás káros is lehet, bizonyos betegségek kialakulásához vezethet, amerikai vizsgálatok szerint azok a férfiak, akik fiatalabb éveikben naponta egy vagy több pohár tejet elfogyasztottak, idősebb korukban nagyobb valószínűséggel betegednek meg Parkinson-kórban, mint a tejet nem kedvelő társaik.

A világ tejtermelése és az ehhez szorosan kapcsolódó tejfeldolgozás Európában és Észak-Amerikában koncentrálódik. A világon megtermelt tej mintegy fele Európából származik, s a világ összes tejtermelésének közel háromnegyedét adja együttesen Európa és Észak-Amerika. A fejlett országokban a tej 99 százalékban tehéntejet jelent, míg a szegényebb országokban az egyéb állatfajoktól (bivaly, teve, juh, kecske) származó tej részaránya a 30 százalékot is elérheti.

Miközben világszerte egyre több tejalapú italt fogyasztanak, mi magyarok kevés tejet iszunk. Magyarországon az általános iskolások majdnem fele egyáltalán nem iszik tejet. A fejlett országokban egy ember évente átlagosan 210 liter, Magyarországon 170 liter folyó tejnek megfelelő tejterméket fogyaszt (ennek harmada importból származik). Nem kedvez a tejfogyasztásnak, hogy az élelmiszer árrobbanás az ágazatot is érinti: 2007 és 2008 februárja között 38 százalékkal drágult a hazai tej. Idehaza a tejtermelés a gazdaságossági problémák miatt folyamatosan csökken, s annak ellenére, hogy a tejtermelés már jelenleg is versenyképes módon, főleg nagyüzemi méretek között folyik és a felvásárlási árak nem alacsonyabbak az EU többi tagállamánál, a rendelkezésünkre álló - évi kétmilliárd kilogrammos - uniós tejkvóta mintegy 80-85 százalékát használjuk csak ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását