2024. március 29. - Auguszta

Információcsere az USA-val

A kormány jóváhagyta az információcseréről szóló magyar-amerikai megállapodást tartalmazó törvényjavaslatot, amelyet a nap folyamán - sürgős tárgyalást kérve - benyújt az Országgyűlésnek - mondta Budai Bernadett a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón.
2008. május 21. szerda 21:30 - Hírextra
A kormányszóvivő elmondta: a kabinet jóváhagyta azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi az ismert vagy feltételezett terroristák kiszűrésére szolgáló információk átadását. A javaslat alapját képező megállapodást kedden írta alá Szilvásy György, a polgári titkosszolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter és April H. Foley, az Egyesült Államok budapesti nagykövete.

A kormányszóvivő tájékoztatása szerint, ha az Országgyűlés elfogadja a megállapodás megerősítéséről szóló törvényt, akkor az utolsó adminisztrációs akadály is elhárulhat a magyarok vízummentes amerikai utazása elől.

Budai Bernadett emlékeztetett arra, hogy a megállapodás értelmében a két ország információt cserélhet azokról, akik terrorcselekményben vettek részt, vagy ilyen cselekménnyel összefüggésbe hozhatók.

Kérdésre válaszolva kitért arra, hogy a megállapodás szigorú szabályokat tartalmaz az adatok védelmére vonatkozóan. Példaként említette, hogy a magyarok által szolgáltatott adatokat harmadik országnak, vagy nemzetközi szervezetnek nem lehet továbbadni.

Az MTI kérdésére hangsúlyozta azt is, hogy az átadható adatok közé tartozik a teljes név, az álnevek, a születési hely és idő, az útlevél egy egyéb azonosító okmány száma, valamint a jelenlegi és korábbi állampolgárságra vonatkozó információk.

Nem adhatók ki a szexuális beállítottságra, vagy a vallásra vonatkozó adatok - tette hozzá.
Budai Bernadett elmondta azt is, hogy mind az öt parlamenti párt támogatása szükséges ahhoz, hogy a megállapodást még a tavaszi ülésszakon elfogadhassa a parlament. Szerinte erre jó esély van, mert a kormány az elmúlt hetekben folyamatosan egyeztetett a pártok képviselőivel.

Emlékeztetett arra, hogy a vízummentességnek egy másik feltétele is van: 10 százalék alatt kell lennie a visszautasított vízumkérelmek arányának. A kormányszóvivő az elmúlt évek adatai alapján úgy vélekedett, ez sem lehet akadálya a vízummentességnek, hiszen az elutasítások száma folyamatosan csökken, tavaly már csak 10,3 százalék volt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását